Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fether birds
Eläimet - Linnut

Linnun iho paisuu eri höyheniksi

Linnuilla on untuvien ja höyhenien lisäksi sulkia. Miten lintujen usein upea höyhenpeite syntyy ja uusiutuu?

Untuvat, höyhenet ja sulat ovat kynsiin ja suomuihin verrattavia ihon keratiini- eli sarveisaineulokkeita, vaikka ne kaikki vaikuttavatkin aivan erilaisilta.

Höyheniä ja sulkia yhdistää sama rakenne: niissä on höyhentuppeen kiinnittyvä ontto kynä, joka jatkuu umpinaisena ruotona. Ruotoon taas kiinnittyy kaksiosainen litteä höyty. Se muodostuu ruodosta lähtevistä haarakkeista, höytyliistakkeista. Niistä erottuvat ”poikkipuut” ovat puolestaan höytysäteitä, jotka kiinnittyvät toisiinsa väkäsillä. Kun lintu sukii sulkiaan, se muun muassa sulkee auenneita väkäsliitoksia. Esimerkiksi kurkien lenninsulissa voi höydyn kummassakin puoliskossa olla jopa 650 höytyliistakeparia. Kun jokaisessa höytyliistakkeessa on noin 600 höytysädettä, yhdessä sulassa höytysäteitä saattaa olla runsaat puolitoista miljoonaa.

Untuvat, höyhenet ja sulat syntyvät orvaskedestä ja kasvavat verinahan nystyinä. Ne ovat karvojen tapaan elottomia muodostumia. Linnut uusivat höyhenpeitettään tietyin välein toistuvan niin sanotun sulkasadon avulla. Siinä vanhat höyhenet putoavat uusien tieltä.

Suojainen kasvupaikka

Höyhen syntyy verinahan ja sitä peittävän orvaskeden nystynä. Se kehittyy piikiksi tyven painuessa ihosyvennykseen, höyhentuppeen.

  1. Nystyssä solut alkavat muodostaa uusia verisuonia.

  1. Solut tuottavat lieriön, jota ympäröi suojaava tuppi.

  1. Höyhen kasvaa lieriössä, kun siihen tulee lisää soluja ja väriaineita.

  1. Keratiini kovettaa ruodon ja höydyn. Sitten tuppi halkeaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota