Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Linnut

Linnuilla jatkuvasti kylmät jalat

Katselin eräänä pakkaspäivänä lintuja, jotka istuivat metallisilla kattorakennelmilla. Ajattelin, että niiden jalkoja varmasti palelsi. Koska pakkasta oli 20 astetta, metallin täytyi tuntua todella kylmältä. Onko linnuilla erityisen tehokas järjestelmä, joka pitää niiden jalat lämpiminä pakkasella?

Ohuiden, paljaiden linnunjalkojen on vaikeaa kuvitella pysyvän lämpiminä kovalla pakkasella. Itse asiassa lintujen alaraajat ovatkin pakkasella hyvin kylmät, mutta linnut eivät ole siitä moksiskaan. Toisin kuin esimerkiksi ihmisen jalka linnun alaraaja koostuu etupäässä luista ja jänteistä, jotka toimivat hyvin matalissakin lämpötiloissa. Sen sijaan lihasten normaali toiminta häiriintyy, jos ne viilenevät liikaa. Linnun jalka säilyttää toimintakykynsä, vaikka sen lämpötila on kymmeniä asteita muun elimistön lämpötilaa alempi. Tasalämpöisten lintujen ruumiinlämpö on noin 40 °C. Linnun jalkojen erikoinen verenkierto vähentää lämmön haihtumista elimistöstä ja säästää siten energiaa. Ihmisen jalassa valtimot ja laskimot ovat selvästi erillään. Sitä vastoin lintujen alaraajoissa ne muodostavat kaksi tiheäsilmäistä verisuoniverkkoa, jotka limittyvät tiiviisti aivan jalan kapeimman kohdan tuntumassa. Valtimot, jotka tuovat lämmintä verta elimistöstä jalkoihin, kulkevat lähellä laskimoita, jotka kuljettavat verta jaloista takaisin elimistöön. Valtimoveri lämmittää laskimoverta eikä jalkoja, minkä vuoksi linnuilla on aina kylmät jalat.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota