Visuals Unlimited/NaturePL

Kolibrit horrostavat yöllä

Kolibrien energiankulutuksessa on eroa kirjaimellisesti kuin yöllä ja päivällä. Päivisin niiden aineenvaihdunta toimii vilkkaasti, mutta öisin se melkeinpä pysähtyy, osoittaa tuore tutkimus.

Kolibrit ovat energiasyöppöjen maineessa. Millään muilla selkärankaisilla ei ole yhtä nopeaa aineenvaihduntaa, ja kolibrien pitääkin saada ravintoa päivällä jatkuvalla syötöllä, jotta ne pysyvät toimintakykyisinä.

Yö sen sijaan on tuoreen tutkimuksen mukaan kolibreille vilvoittelun aikaa. Ruumiinlämpö laskee rajusti energian säästämiseksi.

Mustametallipyrstö on voimakkaimmin yöllä viilenevä kolibrilaji. Säästääkseen energiaa lintu vaipuu horrostilaan, jossa sen ruumiinlämpö on vain 3,3 astetta.

© All Canada Photos/Alamy/ImageSelect

Yhdysvaltalaisen New Mexicon yliopiston tutkijat pääsivät jyvälle strategiasta tutkiessaan Perussa Andeilla eläviä kolibreja.

Vuoristoilma jäähtyy 3 800 metrin korkeudessa öisin rajusti. Yön pimeydessä kolibrien ei ole mahdollista löytää riittävästi ravintoa päiväaikaisen aineenvaihdunnan ylläpitämiseen, joten ruumiinlämmön lasku on ainoa keino estää energian loppuminen ja nälkiintyminen.

Ruumiinlämpö laskee 26 astetta

Tutkimuksessa havainnoitiin 26:ta kuuteen eri lajiin kuuluvaa kolibria. Kun ne olivat häkissä, niiltä mitattiin ruumiinlämpö kloaakista eli peräaukon altaasta, johon suoli, virtsatiet ja sukupuolielinten tiehyet avautuvat.

Kävi ilmi, että linnut viilenivät öisin 5–10 astetta, eli niiden ruumiinlämpö oli 26 astetta matalampi yöllä kuin päivällä.

Lentävän kolibrin sydän lyö tavallisesti jopa 1 200 kertaa minuutissa. Yöllä syketaajuus voi olla vain 50/min.

Matalimmillaan ruumiinlämpö oli 3,3 astetta. Sitä pienempiä astelukuja on mitattu tasalämpöisillä nisäkkäillä ja linnuilla vain talvihorroksen yhteydessä.

Kun kolibrien sydän supistui päivisin yli 1 000 kertaa minuutissa, yöaikainen syke oli vain 50/min.

Horrostilassa kolibrit ovat niin kylmiä ja kankeita, että ne tuntuvat kuolleilta linnuilta. Koko ei vaikuta asiaan, sillä noin 20 grammaa painava suurin laji, jättikolibri, jäykistyy yhtä lailla.

© Jimmy McGuire/UC Berkeley

Yöllisessä ruumiinlämmön laskussa on kyse horroksesta, joka pienentää lintujen energiankulutusta 95 prosenttia verrattuna päiväaikaiseen energiankulutukseen. Strategialla on kääntöpuolensa, sillä jähmeät linnut ovat helppoja saaliita pedoille.

Tutkijoiden mukaan kolibrit ovat yöllä niin kylmiä ja kankeita, että ne tuntuvat kuolleilta linnuilta. Korkealla Andien vuoristossa luonnollisia vihollisia on kuitenkin niin vähän, että kolibrien kannattaa horrostaa.