Penguins
Eläimet - Linnut

Keisaripingviini itsenäistyy aikaisin

Onko totta, että keisaripingviini lähtee jo poikasena vanhempiensa luota ja palaa pesäpaikkaan aikuisena?

Keisaripingviinien jälkeläiset todellakin poistuvat pesimäyhdyskunnasta noin puolivuotiaina ja pysyttelevät poissa syntymäseudultaan 4–6 vuotta eli siihen asti, kun niiden on aika jatkaa sukua. Käyttäytymisen taustalla lienevät ravinnon riittävyyteen liittyvät tekijät.

Keisaripingviini on ainoa pingviinilaji, joka lisääntyy keskellä Etelämantereen talvea. Linnut alkavat virittyä pesintään kesällä, jolloin täysikasvuiset yksilöt täydentävät vararavintovarastonsa. Kun naaras on muninut, se jättää haudonnan koiraan tehtäväksi ja lähtee merelle pyytämään syötävää.

Kun poikanen kuoriutuu yhdeksän viikon kuluttua, emo palaa ja isä lähtee ravinnonhakuun. Vanhemmat vuorottelevat näin viisi kuukautta. Sitten jälkeläinen vieroittuu.

Suurimman pingviinin poikaset lähtevät maailmalle naperoina

Keisaripingviini kasvaa jopa 130-senttiseksi ja 40-kiloiseksi. Vieroittuessaan poikaset painavat keskimäärin vain 12 kiloa.

Näin iso kokoero tässä vaiheessa on epätavallinen merilintujen joukossa, sillä yleensä jälkeläiset ovat itsenäistyessään aikuisten mitoissa. Keisaripingviinivanhemmilla ei vain ole eväitä kasvattaa poikasiaan suuremmiksi.

3?000 kilometriä aikuisuuteen

Satelliittiseurannan avulla on saatu selville, että keisaripingviinien poikaset vaeltavat Rossinmeren pesimäyhdyskunnasta lähes 3?000 kilometrin päähän.

Lue myös:

Muuttolinnut lentävät talveksi etelään
Linnut

Tästä syystä linnut muuttavat

2 minuuttia
European squid
Merieläimet

Mustekalat talvehtivat pohjoisessa

2 minuuttia
Linnut

Mikä on painavin lentävä eläin?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!