Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lintuja korkealla taivaalla
© Shutterstock
Eläimet - Linnut

Ilmakehän rakenne määrää lintujen lentokorkeuden ylärajan

Ymmärrettävistä syistä linnut eivät voi lentää avaruuteen. Miten korkealla ne selviytyvät?

Vuonna 1973 matkustajalentokone törmäsi Afrikassa Norsunluurannikon yläpuolella lintuun. Laskeutumisen jälkeen moottori tutkittiin ja siitä löydettiin viisi linnunsulkaa, jotka kuuluivat Afrikassa melko yleiselle suomukorppikotkalle. Erikoista lentokoneen ja linnun törmäyksessä oli korkeus, jossa se tapahtui: hieman yli 12 kilometrissä. Tätä korkeammalla linnuista ei ole tehty yhtään varmaa havaintoa. 12 kilometrin korkeudessa ilma on jo niin ohutta, että lintujen on vaikeaa tulla siellä toimeen, koska lentäminen kuluttaa paljon sekä energiaa että happea. Suomukorppikotka, joka on erittäin taitava liitäjä, lienee päätynyt 12 kilometriin ilmakehän nousuvirtausten mukana. Myös Mount Everestin huipulla 8850 metrin korkeudessa on havaittu useita lintulajeja.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota