Shutterstock
Grib

Miten korkealla linnut voivat lentää?

Miten korkealla ilmassa on vielä niin paljon happea, että linnut voivat lentää siellä?

Suurin korkeus, jossa linnun on nähty lentävän, on 11 300 metriä. Ennätys tosin havaittiin ikävällä tavalla.

Ennätyksen teki suomukorppikotka Norsunluurannikon yläpuolella. Lintu havaittiin, kun se päätti päivänsä lentokoneen suihkumoottorissa.

Niin korkealla lentäminen edellyttää poikkeuksellista ruumiinrakennetta. Yli 11 kilometrin korkeudessa ilmanpaine on vain viidesosa siitä, mitä se on maanpinnan tasolla. Siksi myös ilman noste on pienempi, joten lentäminen vaatii leveät siivet.

Suomukorppikotkalla on myös punaisissa verisoluissaan hemoglobiinin niin sanottu alfa-D-variantti, joka sitoo happea poikkeuksellisen tehokkaasti. Sen ansiosta lintu saa tarpeeksi happea ohuessakin ilmassa.

Grib

Jopa 2,6 metrin levyiset siivet antavat suomukorppikotkalle nostetta myös ohuessa ilmassa 11 kilometrin korkeudessa.

© Shutterstock

Suomukorppikotka

Esiintymisalue: Saharan eteläpuolinen Afrikka.
Koko: Pituus noin metri ja siivenkärkien väli jopa 2,6 metriä. Painoa voi olla jopa 9 kiloa.
Ulkonäkö: Höyhenistö on ruskean ja mustan kirjava. Kaulassa on vaalea raita. Päätä peittää harmaa nukka kuten muillakin korppikotkalajeilla.
Ravinto: Syö raatoja. Käyttää ravinnokseen myös nahan ja luut.
Kanta: Noin 22 000 yksilöä. Kanta on pienentynyt.

Suomukorppikotka on mestarillinen liitelijä. Se käyttää ilmiömäisen hyvin hyödykseen nousevia ilmavirtauksia. Sillä on myös erittäin tarkka näkö, ja se onkin mukautunut juuri etsimään ravintoa ­ eli raatoja – ilmasta tähystämällä.

Biologit ovat arvelleet, että suomukorppikotka liitelee mielellään korkealla, jotta se voi tähystää isoja alueita kerralla tarvitsematta rasittaa itseään liikaa.

Myös kurki ja joutsen pääsevät korkealla

Suomukorppikotka elää Afrikassa, mutta myös Pohjolan linnut pääsevät melkoisiin lentokorkeuksiin. Muuttomatkalla ollut kurki on havaittu 10 000 metrin korkeudella Himalajan yläpuolella. Laulujoutsen on nähty 8 200 metrin korkeudessa syysmuuttomatkalla Islannista Irlantiin.

Trane

Pohjolan linnuista korkeimmalla, yli 10 kilometrissä, on nähty kurki.

© Shutterstock

Suuret lentokorkeudet ovat silti linnuille harvinaisia. Useimmat lajit pysyttelevät alle 1 500 metrin korkeudessa niin muuttomatkoillaan kuin saalistaessaankin.