Claudio Contreras/Nature Picture Library

Flamingo tanssii ihastuttaakseen

Flamingo varmistaa suosionsa hienolla koreografialla ja höyhenpunalla. Aikuinen lintu hallitsee yli sata tanssimuuvia.

Hurmauskeinot

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Parvi tanssii samaan tahtiin

Paritteluaikana flamingot flirttailevat tanssimalla yhtä aikaa. Ne tepastelevat, kurkottavat kaulaansa, kääntävät nykäyksin päätään ja räpyttävät siipiään. Taidot karttuvat vuosi vuodelta, ja 20-vuotias lintu hallitsee jopa 136 liikettä.

Koreilunhalu

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Höyhenet punataan

Linnut tälläytyvät oikein koreiksi. Sekä koiraat että naaraat käyttävät meikkinä lähellä pyrstöä olevan rauhasen punertavaa eritettä, jota ne levittävät nokallaan itseensä. Hyvältä näyttävä höyhenpuku heijastaa elinvoimaa.

Ainokaiset

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Pesä on piippumainen

Linnut pesivät yhdyskuntina, ja naaras munii yhden munan mutakeon päälle. Pesä muistuttaa savupiippua. Kun valkoinen untuvikko kuoriutuu, vanhemmat ruokkivat sitä niin sanotulla kupumaidolla, jota erittyy ruokatorven limakalvoista.

Päiväkoti

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Aikuiset hoitavat poikasia yhdessä

Vanhemmat vievät jälkeläisensä päivähoitoon: pesimäyhdyskunnan kaikki poikaset hoidetaan joukolla. Aikuiset valvovat yhdessä, etteivät esimerkiksi pedot, kuten kotkat, pääse yllättämään. Poikasista tulee lentokykyisiä kolmessa kuukaudessa.

Väriaine

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Äyriäiset värjäävät

Ravintoon kuuluvat pienet äyriäiset ja levät sisältävät punaista väriainetta, joka saa höyhenpeitteen vivahtamaan punaiseen. Eläintarhoissa rehuun lisätään höyheniä värjäävää kantaksantiinia. Aiemmin tähän tarkoitukseen käytettiin mm. paprikaa.

Ystävyys

© Shutterstock

Vain harvat pääsevät lähelle

Lajitoverien pitää pysytellä ainakin kaulan mitan päässä toisistaan – lukuun ottamatta muutamaa poikkeusta. Nykyään tiedetään, että linnut solmivat kestäviä ystävyyssuhteita. Flamingolla on yleensä pari kolme ystävää, jotka se päästää lähelleen.

Lepo

© Shutterstock

Yhdellä jalalla lepää parhaiten

Flamingon on helpompi kerätä voimia seisomalla yhdellä kuin kahdella jalalla. Jos kumpikin jalka on maassa, lintu käyttää useampia lihaksia ja huojuu enemmän. On todettu, että jalan lihakset ja nivelet ikään kuin lukkiutuvat linnun ottaessa tietyn asennon.