Miksi flamingo seisoo yhdellä jalalla?

Mikä on syynä siihen, että flamingo usein tasapainottelee yhden jalan varassa? Ja miten se pysyy pystyssä siinä asennossa?

En flamingo på et ben

Flamingo lämmittelee yhdellä jalalla seisten

Monet linnut, varsinkin vesilinnut ja kahlaajat, viihtyvät yhden koiven varassa. Jotkin lajit jopa nukkuvat yhdellä jalalla seisten. Todennäköisesti siinä asennossa linnun on helppo lämmitellä ja lepuuttaa toista jalkaansa.

Philadelphian eläintarhan flamingoja tutkineet yhdysvaltalaiset Matthew Anderson ja Sarah Williams tulivat siihen tulokseen, että vedessä kahlaaminen poistaa lämpöä elimistöstä nopeasti ja yhdellä jalalla seisominen on keino estää liikaa viilenemistä. Selitys pätee todennäköisesti muihinkin lintulajeihin. Lämmönsäästö on tarpeen erityisesti nukkuessa.

Kallistuminen ja kiertyminen säilyttää tasapainon

Yhdellä jalalla nukkumista helpottaa se, että flamingon polvinivel lukittuu hyvin vakaasti.

Yhdellä jalalla seisova flamingo pysyy tasapainossa kallistumalla tukijalan puolelle samalla, kun se kiertää vartaloaan pituusakselin suunnassa niin, että painopiste asettuu kohtisuoraan tukijalan yläpuolelle.

Flamingo ei ole ainoa oudossa asennossa nukkuva

Eri lajit rentoutuvat eri asennoissa, Monen eläimen nukkumisasento on ihmissilmin tarkasteltuna outo, ja ihmisen ruumiinrakenteella sellaiseen asettuminen olisi jopa tuskallista.

? HEVONEN: Hevosen kyynär- ja polvinivelet lukkiutuvat niin, että hevonen voi nukkua tukevasti seisaallaan.

? LEPAKKO: Lepakon raajojen jänteet kulkevat niin, että kun lepakko ripustautuu roikkumaan pää alaspäin, varpaat lukittuvat automaattisesti oksan ympärille eikä sen tarvitse käyttää lihasvoimaa pysyäkseen kiinni.

? LAISKIAINEN: Laiskiaisen pitkät kynnet kasvavat koukkumaisiksi. Sen ei siis tarvitse rasittaa lihaksiaan pysyäkseen kiinni oksissa, vaan se voi retkottaa rennosti kynsiensa varassa.