Lemmikki suojaa lasta ylipainolta ja allergialta

Vauvat, joiden kotona asuu vähintään yksi lemmikki, ovat vähemmän alttiita kärsimään allergioista tai ylipainosta. Tämän vahvistaa tuore Kanadassa tehty tutkimus.

Karvainen lemmikki lisää kahden suotuisan suolistobakteerin määrää vauvoilla.

© Shutterstock

Mikäli sinulla on pieni lapsi etkä vielä ole hankkinut perheeseen nelijalkaista ystävää, kannattaa asiaa kenties ottaa uuteen harkintaan.

Karvainen lemmikki voi nimittäin vähentää merkittävästi lapsen alttiutta kärsiä ylipainosta tai allergioista myöhempinä elinvuosinaan.

Näin todetaan uudessa tutkimuksessa, jonka tekijöihin lukeutuu tutkijoita muun muassa Albertan yliopistosta Kanadasta.

Lisää hyvien suolistobakteerien määrää

Tutkimuksessa seurattiin kaikkiaan 746 kanadalaisen vauvan suolistobakteeriston kehittymistä ulostenäytteistä. Yli puolet tutkimuksen lasten kotitalouksista omisti vähintään yhden karvaisen lemmikin, useimmiten koiran, joita oli kaikista lemmikeistä 70 prosenttia.

Tutkimuksessa löydettiin selvä yhteys lemmikin ja Ruminococcus- sekä Oscillospira-suolistobakteerien lisääntyneen määrän väliltä. Kyseisten bakteerien on aiemmissa tutkimuksissa todettu vähentävän lapsen riskiä kärsiä allergioista ja ylipainosta.

”Näiden bakteerien esiintyvyys kaksinkertaistuu, jos taloudessa asuu lemmikki”, sanoo tutkimuksessa mukana ollut Albertan yliopiston epidemiologi Anita Kozyrskyj.

Lemmikki vaikuttaa raskausaikanakin

Kozyrskyj'n mukaan lemmikin positiivinen vaikutus bakteerikantaan koskee myös vauvoja, jotka ovat yhä äidin mahassa.

Eli vaikka vanhemmat päättäisivät antaa lemmikkinsä pois vauvan synnyttyä, positiivisia vaikutuksia on jo ehtinyt kertyä.

Todetut vaikutukset ovat niin suotuisia, ettei olisi ihme, ”jos lääketeollisuus alkaisi kehittää näitä mikrobiomeja sisältävää ravintolisää”,arvelee Kozyrskyj.