Kun Auringon säteet porottavat pilvettömältä taivaalta ja laittavat sisäisen termostaatin koville, hikirauhaset eri puolilla kehoa aktivoituvat poistaakseen liikalämpöä.
Tämä ei kuitenkaan päde koiriin. Niillä on vähän hikirauhasia muun muassa tassuissa ja kuonossa, mutta muuten sen on käytettävä muita keinoja päästäkseen eroon liiallisesta kuumuudesta.
Nyt Nottingham Trent -yliopiston tutkijat Britanniassa ovat tutkineet tarkemmin sitä, mitkä koirarodut selviävät heikoiten lämpötilannoususta.
Uudessa laajassa tutkimuksessa käytiin läpi maassa yli vuonna 2016 tehtyä 900 000 eläinlääkärikäyntiä. Lopputulos oli hyvin selkeä: jotkin koirat sietivät kuumuutta selvästi heikommin kuin toiset ja ratkaisevia tekijöitä olivat etenkin paino, ikä, rotu ja kallonmuoto.
Lyhytkuonoiset kärsivät helteistä
Tutkimuksen tilastot osoittivat muun muassa seuraavaa:
- Kaikkiaan 390 koiralla oli tarkasteluajanjaksona kuumuuden aiheuttamia oireita, ja 56 koiraa menehtyi niihin.
- Isot, yli 50-kiloiset koirat kärsivät kuumuudesta kolme kertaa niin paljon kuin alle 10-kiloiset koirat.
- Yli 12-vuotiailla koirilla oli kohonnut riski sairastua kuumuudesta.
Tutkijat havaitsivat myös, että tietyt rodut esiintyivät tilastoissa usein: lyhytkuonoiset rodut, kuten englannin- ja ranskanbuldoggit, sairastuivat kaksi kertaa niin useasti kuin esimerkiksi beaglet ja bordercolliet. Kaikkein heikoin tilanne oli kiinanpystykorvilla, jotka tunnetaan muun muassa tiheästä turkistaan.
Tulokset yllättivät tutkijat
Bulldoggi on myös aiemmissa tutkimuksissa osoittautunut kuumuudelle erittäin herkäksi. Nyt saatii myös muita vielä yllättävämpiä tuloksia.
Uusi tutkimus osoittaa muun muassa, että kultaisellanoutajalla on peräti 2,7 kertaa niin suuri riski sairastua kuumuudesta kuin vaikkapa labradorinnoutajalla, "vaikka ne ovat saman kokoisia," kuten tutkijat toteavat. Vielä yllättävämpää oli se, että englanninvinttikoiralla on 4,26 kertaa niin suuri riski sairastua kuumuudesta kuin labradorinnoutajalla.