Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Down's syndrome
Eläimet

Voiko eläimellä olla Downin syndrooma?

Tavataanko Downin oireyhtymää vain ihmisillä?

Ihmisellä Downin syndrooman aiheuttaa 21. kromosomipariin liittynyt ylimääräinen 21. kromosomin kopio tai sen osa.

Simpanssi, jolla on Downin oireyhtymä?

Viitteitä samantyyppisestä kromosomivirheen aiheuttamasta kehitysvammasta on tavattu myös eläimillä. Yhdysvaltalaisessa eläintarhassa syntyi 1968 simpanssinaaras, jolla oli samantapaisia piirteitä kuin Down-ihmisillä: lyhyt kaula, ylimääräinen luomipoimu silmissä, löysät nivelet ja sydänvikoja. Kyseessä voi olla samankaltainen kromosomivirhe, sillä simpanssin perimä on pitkälti samanlainen kuin ihmisen: kromosomia 21 vastaa simpanssilla kromosomi 22.

Down-hiiri auttaa tutkijoita

Hiirillä ja ihmisillä on vain vähän yhteistä perimää, eikä hiirellä ole samanlaisia kromosomeja kuin ihmisellä. Hiiriä on silti käytetty Downin syndrooman syntymekanismin tutkimukseen, sillä hiiren kromosomissa numero 16 on joitakin geenejä, jotka vastaavat ihmisen kromosomin 21 perintötekijöitä.

Hiiret, joilla on perimässään ylimääräinen kopio kromosomi 16:sta, kuolevat jo sikiövaiheessa, mutta Downin syndroomaa on tutkittu muuntogeenisillä hiirillä, joilla on ylimääräinen kopio osasta kromosomin geenejä.

Näillä hiirillä on havaittu muun muassa terveitä lajitovereitaan huonompi oppimiskyky, mikä muistuttaa Down-ihmisten älyllisten toimintojen häiriöitä.

Lue myös:

Lääketiede

Uusi havainto voi auttaa lapsia, joilla on Downin oireyhtymä

2 minuuttia
Geenitekniikka
Ihminen

ÄÄNESTÄ: Onko OK valikoida alkiolle ominaisuuksia täydellisen lapsen tuottamiseksi?

19 minuuttia
Eläimet

Sukupuuttoon kuolleet eläimet heräävät henkiin pakastimista

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota