Kuolema pandalle!

12 000 eläinlajia on kuolemassa sukupuuttoon. Silti yksittäisen pandan pelastamiseen voidaan uhrata satojatuhansia euroja. Nyt tutkijat haluavat uhrata mustavalkoisen palleron muiden eläinten pelastamiseksi.

Panda

Tiukan budjetin vuoksi panda on uhrattava muun eläimistön pelastamiseksi.

© Tony Camacho/Science Photo Library

Maapallolla riittää helposti ravintoa kymmenelle miljardille ihmiselle ja turvallinen elinpaikka käytännössä kaikille nykyisin eläville lajeille. Näin todetaan laajassa tutkimuksessa.

Silti yli 12 000 eläinlajia taistelee olemassaolostaan. Niiden pelastamiseksi suojeluvarat on osattava jakaa oikein. Tutkijoista, talousasiantuntijoista ja muista asiantuntijoista koostunut komitea onkin laatinut YK:lle budjetin.

Eläimet tulevat halvemmaksi kuin viina

YK:n paneelin laskelmat paljastavat, että maapallon eläimistön tilanne voidaan turvata jopa alle kymmenessä vuodessa. Rahaa tämä vaatii enintään 0,36 biljoonaa euroa vuodessa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että maapallon väestö kuluttaa joka vuosi alkoholiin 1,4 biljoonaa euroa.

Nykyisin valtaosa ympäristöjärjestöjen varoista kuluu pandan, tiikerin tai muiden yksittäisten lajien pelastamiseen. YK:n paneelin budjetissa näille lajeille on kuitenkin varattu vain 1,1 prosenttia koko paketista.

Paneeli neuvoo sijoittamaan rahat sen sijaan kestävää kehitystä tukevaan ja ympäristöä säästävään tuotantoon sekä luonnonympäristöjen rauhoittamiseen tai ennallistamiseen.

Panda saa kuolla

Muut tutkijat tukevat uutta tärkeysjärjestystä. Esimerkiksi pandan suojeluun kulutetaan heidän mukaansa liikaa rahaa. Suuri osa suojelutyöstä, jolla tähdätään pandan pelastamiseen, liittyy eläinten määrän kasvattamiseen tarhaoloissa, ja yhden pandan kulut voivat nousta vuodessa yli 800 000 euroon.

Mittavampi pandakanta ei kuitenkaan pysty pelastamaan tuhansia muita uhanalaisia lajeja. Jättämällä pandan oman onnensa nojaan ja käyttämällä enemmän rahaa sen elinympäristön säilyttämiseen on mahdollista pelastaa kokonaisia ekosysteemejä.