Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet

Krokotiilitkin kyynelehtivät

Onko sanonnalla ”vuodattaa krokotiilin kyyneleitä” mitään todellisuuspohjaa?

Krokotiilin kyyneleet on vanha ilmaus, jolla tarkoitetaan teeskenneltyä itkua tai surua. Esimerkiksi englantilaisen Bartholomaeus Anglicuksen 1200- luvun puolivälissä laatimassa tietokirjassa De proprietatibus rerum (Asioiden olemuksesta) todettiin, että nähdessään ihmisen joen rannalla krokotiili ensin kyynelehtii ja sitten hotkaisee hänet suuhunsa. Krokotiilin kyynelistä kertovat tarinat ovat yleisiä krokotiilien esiintymisalueella. Vaikka krokotiilien ei tiedetä varsinaisesti itkevän, niillä on kyynelrauhaset, joiden erite kostuttaa silmiä ja valuu joskus myös silmien ympäristöön. Varsinkin Australiassa ja Kaakkois-Aasiassa elävän suistokrokotiilin ja afrikkalaisen niilinkrokotiilin on havaittu tuottavan huomattavan paljon kyynelnestettä. Muutkin matelijat kuin krokotiilit kyynelehtivät. Mm. merikilpikonnilla kyynelnestettä erittyy runsaasti. Syynä on se, että merikilpikonnat poistavat kyynelnesteen avulla ylimääräistä suolaa (natriumkloridia) elimistöstään. Todennäköisesti meressä tai murtovedessä liikkuvien krokotiilien kyynelehtiminen johtuu samasta syystä. Vaikka ne eivät varsinaisesti elä suolaisessa vedessä, niiden elimistöön kertyy liikaa suolaa, josta ne voivat päästä eroon vuodattamalla aika ajoin kyyneliä. Krokotiilin kyyneleet -ilmauksen taustalla lienee tämä lajityypillinen käyttäytyminen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota