Meriveden lämpötilan noususta kärsivät koralliriutat ovat vuosia aiheuttaneet huolta tutkijoille eri puolilla maailmaa. Nyt näyttää siltä, että joillakin riutoilla on hihassaan ässä, joka voi herättää ne jälleen henkiin.
Julkaistu 02.06.21
Teksti:Jens E Matthiesen
URL copied to clipboard
Koralliriuttoja kutsutaan usein meren sademetsiksi, koska ne tarjoavat elinympäristöjä mitä moninaisimmille eläin- ja kasvilajeille.
Siksi biologit ovat olleet huolestuneita siitä, että koralliriutat kärsivät kaikkialla meren lämpenemisestä.
Osa koralleista on valekuolleita
Jokin aika sitten on kuitenkin selvinnyt, että osa tuhoutuneeksi luulluista yhdyskunnista onkin vain valekuolleita.
Meren lämpöaallot saavat korallit palaamaan lapsuuteen
Kun vesi on liian lämmintä, koralliriutta näyttää kuolevan. Osa koralleista voi kuitenkin selvitä kriisistä surkastumalla ja kasvamalla taas, kun meren lämpötila viilenee.
Elävä koralliriutta: Korallit viihtyvät viileässä vedessä
Polyypit, joilla on pyyntilonkeroita, peittävät riutan, kun vesi on sopivan viileätä.
Tutkijat seurasivat 16 vuotta Välimeressä kasvavaa koralliriuttaa ja pitivät silmällä erityisesti sen Cladocora caespitosa -mätäskoralleja.
Lajia pidetään hyvin herkkänä, koska se on hidaskasvuinen. Yllättävästi juuri C. caespitosa osoittautui äärimmäisen sitkeähenkiseksi kärsivässä riutassa.
Mätäskorallit saattoivat elpyä lyhyessä ajassa.
Kutistuminen auttaa selviytymään
Korallien selviytymisstrategiaan kuuluu se, että polyypiksi nimitetty yksilötyyppi surkastuu ja vetäytyy kalkkikuoren suojiin, kun veden lämpötila lähestyy sietorajaa.
Kun meri on liian lämmin, yhdyskunta näyttää kuolleelta, mutta kun vesi viilenee, polyypit tulevat taas levittämään pyyntilonkeronsa.
Polyypit ovat kuitenkin entistä pienempiä, ja ne vaikuttavat muutenkin nuoremmilta.
Cladocora caespitosa – "kuollut" ja henkiin vironnut
Useiden jo hävinneiden korallien tiedetään turvautuneen samaan taktiikkaan eloonjäämiskamppailussa. Fossiileista on löydetty vanhojen korallien päältä uusia pieniä runkorakenteita, mutta tieto, että keino on säilynyt näihin päiviin asti, on uusi.
Vaikka korallit saattavat kestää tiedettyä paremmin lyhytaikaista veden lämpenemistä, tulevaisuus pelottaa tutkijoita. Ennustettu ilmastonmuutos uhkaa hävittää korallit joka tapauksessa.