Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Söpöiltähän ne näyttävät, mutta ne lisäävät hiilidioksidipäästöjä.

© Shutterstuck
Eläimet

Koirat ja kissat ovat CO2-roistoja

Yksi keino CO2-päästöjen vähentämiseksi on lihantuotannon supistaminen. Siitä koituu vaikeuksia koirille ja kotikissoille, jotka ovat piintyneitä lihansyöjiä. Lemmikkien kontolla onkin huomattava osuus läntisen maailman lihankulutuksesta.

Koirasi tuijottaa sinua anovasti ja kissasi naukuu kovaäänisesti kierrellen ruokakuppiaan. On taas aika täyttää kupit erikoisvalmisteisilla lihaproteiinin kappaleilla. Lemmikkisi syö paljon useammin lihaa kuin sinä itse.

Lihantuotanto vaikuttaa olennaisesti ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen, ja nyt yhdysvaltalainen tutkija on laskenut, kuinka suuresta määrästä hiilidioksidia Yhdysvaltojen 162 miljoonaa koiraa ja kissaa ovat ravintonsa välityksellä vastuussa.

Koiran- ja kissanruoan lihapitoisuus on normaalisti korkeampi kuin ihmisaterian, ja siten yhdysvaltalaisten lemmikkien kontolla on noin 25 prosenttia koko Yhdysvaltojen lihankulutuksesta.

Tästä vapautuu vuodessa ilmakehään 64 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa 13,6 miljoonan auton päästöjä.

Hyvää ruokaa Mustille ja Mirrille

Koska lemmikkejä on alettu pitää lähes ihmisten kanssa tasavertaisina perheenjäseninä, niille ei enää anneta vain ihmisiltä yli jäänyttä ruokaa. Ylellisten, tavanomaista enemmän lihaa sisältävien, lemmikeille tarkoitettujen ruokien myyntiluvut kasvavat tasaista tahtia.

Lisäksi lemmikkien määrä lisääntyy elintason noustessa esimerkiksi Kiinassa ja Brasiliassa. Siksi on odotettavissa, että lemmikkieläinten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt vain kasvavat tulevaisuudessa.

Älä silti luovu lemmikistä

Lemmikeistä on apua esimerkiksi allergioiden ja stressin ehkäisemisessä ja ne edistävät yleensäkin henkistä hyvinvointia. Siksi kissasta tai koirasta ei kannata luopua, mutta eläintenruokien valmistajia halutaan herätellä järkevämpään toimintaan.

Monet ruhon osat, joita eläinten ravinnossa käytetään, ovat samoja kuin ihmisten ruoassa. Koiralle ei kuitenkaan tarvitse välttämättä tarjoilla sisäfilettä.

Koiralle kelpaavat lihantuotannon sivutuotteet, kuten ”pinkki lima”, joka ravitsemuksellisesti on aivan kelvollista, mutta ulkonäkönsä vuoksi hyljeksittyä.

Lue myös:

Teleskoopit

Kiina ryhtyy tutkimaan mustia aukkoja

1 minuuttia
Mustat aukot

Mustat aukot rei'ittävät universumin

33 minuuttia
Mustat aukot

Mustat aukot muuttuvat valkoisiksi aukoiksi

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota