Shutterstock
Koira

Koirat itkevät jälleennäkemisen riemusta

Koiran jälleennäkemisen yhteydessä vuodattamat kyyneleet voivat vahvistaa sidettä koiran ja omistajan välillä.

Jos olet joskus kuvitellut, että koirasi itkee kotiinpalatessasi ilosta, olet ollut oikeilla jäljillä.

Japanilaisen tutkijaryhmän mukaan koirien silmien kosteudessa oli iso ero riippuen siitä, oliko omistaja ollut koiran kanssa kotona koko päivän vai oliko omistaja ollut poissa kotoa.

Tutkijoiden mukaan koirien kyyneleet voivat olla koirille keino luoda tiiviimpää sidettä omistajiinsa – tutkimuksessa ilmeni nimittäin, että omistajat pitivät kyynelsilmäistä koiraa söpömpänä kuin koiraa, joka ei osoittanut tunteitaan kyynelehtimällä.

Koirat itkevät 10 prosenttia enemmän nähdessään omistajansa

Koiran vuodattamien kyyneleiden määrää omistajan kotiinpalatessa tutkittiin Schirmerin testillä.

Siinä koiran silmien alle laitettiin laput, joista voitiin mitata, kuinka paljon koira kyynelehti omistajan palatessa kotiin ja kuinka paljon muissa tilanteissa.

Tutkimus tehtiin 18 koiralla, jotka itkivät keskimäärin 10 prosenttia enemmän tervehtiessään omistajaansa muihin tilanteisiin verrattuna. Koiralle tuttu ihminen, joka ei kuitenkaan ollut sen omistaja, ei saanut aikaan samaa vaikutusta.

Eräs teoria, jolla tutkijat selittivät koirien reaktiota, oli, että omistajan jälleennäkeminen sai koirassa aikaan tunnereaktion, jonka koira halusi näyttää omistajalleen.

Siksi tutkijat tekivät myös kokeen, jossa koirille annettiin oksitosiini-nimistä hormonia sisältäviä silmätippoja.

Oksitosiinia erittyy esimerkiksi sosiaalisessa kanssakäymisessä ja tunnereaktioiden aikana, ja kun koirille annettiin silmien kautta oksitosiinia, niiden kyyneleet alkoivat virrata.