Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

black and white cat on fence
Eläimet

Miksi kissa putoaa aina jaloilleen?

Kissa tuntuu hallitsevan kiertoliikkeet ilmassakin. Miten se on mahdollista?

Nopeutensa ja ketteryytensä ansiosta kissat selviävät usein pienemmin vaurioin putoamisesta kuin vaikkapa koirat. Tietenkään edes kissat eivät pysty aina välttämään vammautumista, kun niiden ote alustasta kirpoaa.

Kissan ruumiinrakenne edistää selviytymistä ilmalennosta ja äkkipysäyksestä. Sillä on hyvin joustava selkäranka ja erittäin nopeat lihasrefleksit. Selviytymistä tukee lisäksi kissan erinomainen tilan ja suunnan taju: kissa aistii silmillään ja sisäkorvan tasapainoelimellään, miten päin se on putoamassa.

Kun kissa joutuu putoamisliikkeeseen, jossa se on ensin selkä alaspäin, näyttää usein siltä, että se alkaa vatkata raajojaan saadakseen vartalon kääntymään oikein päin. Hidastettuna esitetyistä filmeistä on kuitenkin saatu selville, että kissa toimii pudotessaan hyvinkin järjestelmällisesti.

Ensin kissa kääntää päänsä niin, että se näkee maahan. Sen jälkeen vartalo kiertyy ja jalat kääntyvät mahan alle. Lopuksi kissa venyttää jalkansa ja köyristää selkänsä mahdollisimman hyvään laskeutumisasentoon.

Kissan ilmalennon aikana suorittamat akrobatialiikkeet selittävät sen, miksi matalaltakaan putoavat kissat eivät juuri iskeydy maahan selkä edellä. Samat kiertoliikkeet selventävät myös, miten korkealta tyhjän päälle joutuneet kissat selviävät lennosta hengissä.

Kiertyvä ranka pehmentää laskua

  1. Kun kissa putoaa, se kääntää ensin päätään niin, että sen silmät näkevät suoraan maahan.

  2. Seuraavaksi kiertyy kissan selkäranka niskasta aina häntään asti.

  3. Näin kissa saa käännettyä tassunsa vartalonsa alle kohti maata.

  4. Lopuksi kissa venyttää jalkojaan ja köyristää selkäänsä niin, että sen vartalo on mahdollisimman joustava, kun se törmää maahan.

Lue myös:

Ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen
Hyönteiset

Mehiläisen pistoon voi kuolla

3 minuuttia
Eläimet

Koira vastaan kissa: Kumpi on fiksumpi – ja kumpi kiintyy enemmän omistajaansa?

10 minuuttia
Eläimet

Kissat ja kurkut: Siksi kissat pelkäävät kurkkuja

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota