Shutterstock
Karhu talviunessa

Karhun veri estää ihmisen lihaksistoa surkastumasta

Vanhenemiseen ja sairastamiseen liittyvän lihaskadon ehkäisemiseen etsitään apua karhuilta, jotka säilyttävät voimansa pitkän talviunensa aikana.

Kun ihminen on pitkään paikallaan esimerkiksi sairauden takia, hän menettää lihasmassaa ja -voimaa. Sen sijaan karhu voi nukkua talviunta jopa seitsemän kuukautta ilman että sen lihakset heikkenevät merkittävästi.

Hiroshiman ja Hokkaidon yliopistoissa tehdyn japanilaistutkimuksen mukaan talviunta nukkuvan mustakarhun veriseerumilla on mahdollista tukea ihmisen lihaskudoksen säilymistä.

Oletettavasti talviuneen vaipuneen karhun verineste pysäyttää ne ihmisen lihassolujen normaalit hajoamisprosessit, jotka käynnistyvät silloin, kun lihaksia ei käytetä pitkään aikaan. Karhut eivät tiettävästi kärsi samanlaisista lihaskudoksen muutoksista.

Paljon potentiaalia

Seuraavaksi yritetään tunnistaa lihaskadon avainproteiinin, MuRF1:n, toimintaa säätelevät hormonit ja kartoittaa itse säätelymekanismi.

”Oletamme, että seerumi sisältää biologisen tekijän, joka voi vaikuttaa ihmisen lihassolujen proteiiniaineenvaihduntaan”, selittää Hokkaidon yliopiston apulaisprofessori Mitsunori Miyazaki, joka johti tutkimusta.

Vielä ei tiedetä, miksi aktiivisten karhujen seerumi ei vaikuta ihmisen lihassoluihin niin kuin talviunta nukkuvien.

Japanilaistutkimus avaa uusia näköaloja lihaskadon ehkäisyyn. Lihaksiston rappeutuminen kuuluu normaaleihin vanhenemismuutoksiin ja moniin sairauksiin, mutta myös nuoret ja terveet menettävät lihasmassaa ja -voimaa, kun rasitusta on liian vähän. Lisäksi avaruuslentäjät kärsivät painottomuuden aiheuttamasta luu- ja lihaskadosta.