Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Panter Chameleon
Eläimet

Minkä vuoksi kameleontti vaihtaa väriä?

Yleensä sanotaan, että kameleontti vaihtaa väriä, jotta se ei erottuisi taustastaan. Onko se ainoa selitys?

Käsitys on yleinen mutta väärä. Sitkeä harhakäsitys juontaa juurensa todennäköisesti antiikin kreikkalaisen luonnontutkijan Aristoteleksen kirjoituksista. Hän oli tiettävästi ensimmäinen, joka tutki tieteellisesti kameleontin kykyä vaihtaa väriään. Hän päätteli, että lisko yrittää olla erottumatta taustastaan piiloutuakseen vihollisiltaan.

Jotkin kameleonttilajit kyllä vaihtavat väriään sulautuakseen mahdollisimman hyvin ympäristöönsä, mutta suojautuminen ei ole läheskään aina värin valinnan syy. Usein kameleontti päinvastoin tekeytyy mahdollisimman silmiinpistäväksi.

Kameleontit viestivät väreillään

Värin vaihtaminen on kameleonteille ennen muuta viestintäkeino. Useimpien lajien perusväri on vihreä tai ruskea, mutta suuttuessaan tai pelästyessään liskot saavat ihoonsa tummia läiskiä tai ne muuttuvat kokonaan mustiksi.

Myönteisemmissä sosiaalisissa tilanteissa, kuten parittelukumppania kosiskellessaan, ne ottavat käyttöön oranssin, keltaisen ja punaisen sävyt. Yrittäessään vakuuttaa naaraat avuistaan suvunjatkajana uros voi muuntautua riemunkirjavaksi. Kantavat naaraat taas voivat viestittää väreillään, etteivät ne ole kiinnostuneita parittelusta.

Erityisen näyttäviä kirkkaita värejä tuottaa Madagaskarissa elävä pantterikameleontti, joka voi kasvaa jopa 75-senttiseksi. Suojaväreihin turvautuvat lähinnä pienikokoiset lajit, joilla on muita suurempi vaara joutua petojen ruoaksi.

Väritystä voidaan käyttää myös ruumiinlämmön säätelemiseen. Tumma väri kerää aamuauringon lämmön, kun taas päivällä vaaleat sävyt viilentävät.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota