Pyton sulattaa rotan parissa päivässä

Elävän käärmeen ruoansulatusta tutkittiin kuvannuslaitteilla.

Scientists with python

Tanskalaisen Århusin yliopiston eläinfysiologian laitoksen tutkijat selvittivät tietokonetomografia- ja magneettikuvauksella, mitä pytonin sisuskaluissa tapahtuu aterian jälkeen. Ennen tutkimusta tiikeripytonille syötettiin kilon painoinen rotta. Tietokonetomografiakuvissa näkyivät kovat osat, kuten luut, ja magneettikuvista taas paljastui näkymä viisi kiloa painavan käärmeen ruoansulatusjärjestelmän pehmeisiin kudoksiin.

X-ray of python

Tutkijat kuvasivat tiikeripytonin 2, 16, 24, 40, 48, 72 ja 132 tuntia ruokailun jälkeen. Kuvista kävi ilmi, että monissa pytonin elimissä tapahtui muutoksia aterian sulattamisen aikana. Esimerkiksi käärmeen sydän suureni 25 prosenttia. Laajeneminen johtuu luultavasti siitä, että käärmeen energiantarve kasvaa ruoansulatuksen kiihtymisen vuoksi. Myös matelijan suoli laajeni prosessin kuluessa. Sitä vastoin sen sappirakko kutistui. Rotta oli kadonnut täydellisesti 132 tunnissa.

Tutkijat ovat kuvantaneet myös alligaattoreita ja kilpikonnia. Menetelmällä saadaan muutamassa tunnissa elävien eläinten kudoksista 3d-malleja, jotka tarjoavat uutta tietoa eri eläinten anatomiasta ja fysiologiasta.