Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Scientists with python
Eläimet - Käärmeet

Pyton sulattaa rotan parissa päivässä

Elävän käärmeen ruoansulatusta tutkittiin kuvannuslaitteilla.

Tanskalaisen Århusin yliopiston eläinfysiologian laitoksen tutkijat selvittivät tietokonetomografia- ja magneettikuvauksella, mitä pytonin sisuskaluissa tapahtuu aterian jälkeen. Ennen tutkimusta tiikeripytonille syötettiin kilon painoinen rotta. Tietokonetomografiakuvissa näkyivät kovat osat, kuten luut, ja magneettikuvista taas paljastui näkymä viisi kiloa painavan käärmeen ruoansulatusjärjestelmän pehmeisiin kudoksiin.

X-ray of python

Tutkijat kuvasivat tiikeripytonin 2, 16, 24, 40, 48, 72 ja 132 tuntia ruokailun jälkeen. Kuvista kävi ilmi, että monissa pytonin elimissä tapahtui muutoksia aterian sulattamisen aikana. Esimerkiksi käärmeen sydän suureni 25 prosenttia. Laajeneminen johtuu luultavasti siitä, että käärmeen energiantarve kasvaa ruoansulatuksen kiihtymisen vuoksi. Myös matelijan suoli laajeni prosessin kuluessa. Sitä vastoin sen sappirakko kutistui. Rotta oli kadonnut täydellisesti 132 tunnissa.

Tutkijat ovat kuvantaneet myös alligaattoreita ja kilpikonnia. Menetelmällä saadaan muutamassa tunnissa elävien eläinten kudoksista 3d-malleja, jotka tarjoavat uutta tietoa eri eläinten anatomiasta ja fysiologiasta.

Lue myös:

snake climbing
Käärmeet

Käärmeet: Miten käärmeet pystyvät kiipeämään?

2 minuuttia
Käärmeet

5 maailman vaarallisinta myrkkykäärmettä

8 minuuttia
Käärmeet

Käärmeiden raskas sarja

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota