Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Eläimet - Käärmeet

Miksi käärmeen kieli on kaksihaarainen?

Kun käärme saalistaa tai tuntee itsensä uhatuksi, se työntää kielensä ulos suustaan ja ikään kuin maistelee ilmaa ympärillään. Todellisuudessa se kuitenkin haistelee ympäristöään, sillä käärmeen sierainten hajuaisti on melko huono ja tärkein hajuja rekisteröivä elin on kieli. Käärme kerää kielellään ilmasta hajumolekyylejä, jotka käärme vie kielellään kitalaessa sijaitsevaan Jacobsonin elimeen eli vomeronasaalielimeen. Elin tunnistaa molekyylit ja välittää viestin niistä ai voihin. Kieli on kaksihaarainen, jotta käärme pystyisi keräämään ilmasta enemmän hajumolekyylejä. Vomeronasaalielintä peittävä limakalvo on jakautunut kahtia niin, että kielen molemmat päät sopivat siihen. Näin käärme pystyy erottamaan erittäin pieniä eroja kielen päiden pyydystämissä hajumolekyyleissä. Tämä kyky on tarpeen muun muassa silloin, kun käärme määrittää saaliin sijaintia sen hajun perusteella. Tavallaan käärme siis haistaa stereona. Myös ihmisellä on vomeronasaalielin, mutta se on heikosti kehittynyt.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota