Shutterstock
idänruskokäärme

Miksi Australiassa on niin paljon myrkkykäärmeitä?

Kuulin, että vaarallisimmat myrkkykäärmeet elävät Australiassa. Miksi juuri siellä?

Laskelmien mukaan Australiassa elää 66 myrkkykäärmelajia. Sitä enemmän myrkyllisiä käärmelajeja on Brasiliassa (79 lajia) ja Meksikossa (80 lajia).

Toisaalta Australian lajeista aavikkotaipaani ja moni muu kuuluu maailman myrkyllisimpiin käärmelajeihin. Aavikkotaipaanin puraisussa on kylliksi myrkyä tappamaan 250 000 hiirtä.

Australian vaarallisimmat pistot

aavikkotaipaani
© Shutterstock

Aavikkotaipaani on maailman myrkyllisin matelija. Yhden puraisun hermomyrkky pystyisi tappamaan yli 100 ihmistä tai 250 000 hiirtä.

idänruskokäärme
© Shutterstock

Idänruskokäärme on maailman toiseksi myrkyllisin käärme. Se viihtyy ihmisten läheisyydessä ja valtaosa käärmeiden aiheuttamista kuolemista Australiassa on sen syytä.

tiikerikäärme
© Shutterstock

Tiikerikäärme on myös yksi maailman myrkyllisimmistä käärmeistä. Kun se iskee, se ruiskuttaa jopa 65 milligrammaa myrkkyä, mikä voisi tappaa 20 aikuista ihmistä.

Australian myrkkykäärmeiden suuri määrä johtuu siitä, että monet sen ajeista kuuluvat Elapidae-heimoon eli myrkkytarhakäärmeisiin.

Australiassa kuolemia on vähän

Lääketieteellisen The Lancet -aikakauslehden vuonna 2019 julkaiseman selvityksen mukaan käärmeet aiheuttavat vuosittain 81 000–138 000 kuolemaa. Valtaosa niistä sattuu Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Australiassa käärme tappaa vuosittain keskimäärin vain kaksi ihmistä. Alhaista lukua selittää se, että Australian väestö tietää, miten käärmeitä vältetään, ja että puremia osataan hoitaa tehokkaasti esimerkiksi vastamyrkyillä.