Kyyn purema on myrkkykoktaili

Kyyn myrkky voi tuhota kudoksia ja punasoluja. Pahimmassa tapauksessa kyyn purema on hengenvaarallinen, mutta onneksi niin käy vain harvoin.

Kyyn myrkky voi tuhota kudoksia ja punasoluja. Pahimmassa tapauksessa kyyn purema on hengenvaarallinen, mutta onneksi niin käy vain harvoin.

Kyy – Suomen ainoa myrkyllinen käärme

Maailmassa on noin 200 kyylajia, mutta Suomessa niistä elää vain Vipera berus. Se on myös ainoa Suomessa viihtyvä myrkyllinen käärme.

Kyy ei ole kooltaan kovin suuri. Sitä pelätään kuitenkin sen myrkyn vuoksi, sillä pahimmassa tapauksessa kyyn purema voi johtaa hengenvaaraan.

Kyyn hampaat ovat kuin taittuvat kanyylit

Kun kyyn suu on kiinni, sen yläleuassa olevat myrkkyhampaat ovat taittuneet kitalakea vasten liikkuvan luun ansiosta.

Kun käärme saalistaa ja avaa suunsa, hampaat kääntyvät eteen sen kidassa, joka voi aueta 180 astetta.

Kyy puree ihmistä

Kyyn myrkkyhampaat ovat normaalisti kääntyneenä taaksepäin. Kun kyy avaa kitansa, hampaat taittuvat eteen ja se voi iskeä saaliiseen.

Terävät hampaat porautuvat saaliiseen, ja niistä tihkuu myrkkyä. Hampaat ovat nimittäin ontot ja ne toimivat kuin kanyyli, kun niihin valuu myrkkyä kyyn yläleuan myrkkytiehyistä.

Kyyn myrkky on ihmiselle tappavaa vain harvoin

Kyyn myrkky on eri myrkkyaineiden koktaili, mutta verimyrkky eli hemotoksiini on niistä tärkein. Kyyn myrkky tuhoaa kudoksia ja estää verta hyytymästä, joten siitä voi seurata verenvuotoa ja turvotusta.

Jos kyy puree hiirtä, liskoa tai pientä lintua, saalis kuolee hyvin nopeasti. Jos taas ihminen saa kyyn pureman, tilanne on vain harvoin hengenvaarallinen. Kyy puree ihmistä yleensä vain varoitukseksi. Se ei siis tyhjennä koko myrkkyvarastoaan kerralla.

Haluatko tietää lisää myrkyistä? Tässä on lista maailman myrkyllisimmistä aineista.

Kyy hampaat esillä

Kyyn hampaat ovat vain 5 mm pitkät. Siksi ne eivät pureudu kenkien tai paksujen vaatteiden läpi.

© Piet Spaans

Joissakin tapauksissa kyyn purema voi kuitenkin olla ihmisellekin vaarallinen. Kyyn myrkky on vaarallinen erityisesti alle 3-vuotiaille lapsille, sillä pienen lapsen elimistössä myrkky vaikuttaa enemmän kuin aikuisella.

Pureman vakavuuteen vaikuttavat ihmisen ikä, paino, terveys sekä fyysinen aktiivisuus pureman jälkeen. Mitä enemmän ihminen liikkuu kyyn pureman jälkeen, sitä enemmän myrkkyä ehtii kiertää verenkierrossa. Suomessa suositellaan, että kyyn pureman jälkeen pitäisi aina hakeutua lääkärin arvioitavaksi. Kyyn purema vaatii lisäksi tarkkailua sairaalassa, jos henkilö on alle 15-vuotias, raskaana tai vanhus. Kyyn purema voi haitata raskauden etenemistä.

Useimmat saavat kyyn puremasta lieviä tai kohtalaisia oireita. Oireita ovat:

  • Huimaus
  • Turvotus
  • Pahoinvointi
  • Sydämentykytys
  • Kipua ja punoitusta puremakohdassa

Olivatpa oireet minkälaisia tahansa, kyyn pureman jälkeen pitää käydä lääkärissä.

Kyy sulautuu ympäristöönsä

Kyy on aktiivinen keväällä, kesällä ja suurimman osan syksyä. Talvella kyy on horroksessa.

Kyyn tunnistaa sen punaisista silmistä ja sahalaitakuviosta. Koiraiden kuviot ovat usein mustia, naaraiden ruskeita.

Joskus kyy voi olla myös yksivärinen, ruskea tai musta. Siksi se saattaa myös muistuttaa rantakäärmettä. Rantakäärmeellä on kuitenkin aina keltaiset, oranssit tai valkoiset niskatäplät.

Sukupuolesta riippuen kyyn pituus voi olla 60–105 senttimetriä ja se painaa noin 100 grammaa. Suomen pisin kyy on ollut 94 sentin mittainen, ja maailman suurin yksilö Ruotsista oli 104 sentin mittainen.

Kyy synnyttää eläviä poikasia

Kyy on matelija mutta se näyttää silti synnyttävän eläviä poikasia. Kyy kuitenkin munii, mutta se hautoo munat omassa ruumiissaan. Vaikka sikiötä ympäröivä kuori on joustava ja nahkea, kyse on silti kiistatta munasta. Kuoriutuminen vain tapahtuu emon sisällä, minkä jälkeen emo synnyttää poikasen.

Nisäkkäillä hedelmöittyneestä munasolusta kehittyy emon kohdussa yleensä sikiö, jonka ympärillä on vain sikiökalvoja muttei kuorta.

Kyyt parittelevat huhti-toukokuussa, ja poikaset syntyvät elokuussa. Koiraat kilpailevat naaraiden suosiosta ottamalla mittaa toisista koiraista tanssien. Paras tanssija saa paritella naaraan kanssa.

Merihevonen synnyttää eläviä poikasia

Merihevosnaaras sijoittaa munansa koiraan pussiin. Ja kun munat ovat kehittyneet, koiras synnyttää poikaset.

Kyyllä on paljon vihollisia

Vaikka kyy on ainoa myrkyllinen käärme Suomessa, sillä on paljon vihollisia luonnossa.

Siili, hiirihaukka, varis, kettu ja mäyrä ovat esimerkkejä eläimistä, jotka syövät pieniä kyitä. Myös kissat ja koirat saattavat innostua kyyjahdista.