Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Eläimet - Käärmeet

Kyy kuoriutuu munasta muttei muni

Rantakäärme lisääntyy munimalla. Miksi kyy ei muni, vaikka se on käärme?

Elävien poikasten synnyttäminen liitetään yleensä nisäkkäisiin. Vain muutamat nisäkkäiden luokkaan kuuluvat lajit, kuten vesinokkaeläimet ja nokkasiilit, munivat. Nisäkkäiden lisäksi eläviä poikasia synnyttävät muutamat yleensä munivien luokkien lajit. Siksi selkärankaiset voitaisiin periaatteessa jakaa lisääntymistavan perusteella muniviin ja synnyttäviin luokkiin. Jaon tekeminen ei silti ole aivan näin helppoa. Nisäkkäällä hedelmöittyneestä munasolusta kehittyy emon kohdussa yleensä sikiö, jonka ympärillä on vain sikiökalvoja muttei kuorta. Osalla muihin kuin nisäkkäisiin kuuluvista lajeista, joiden poikaset näyttävät syntyvän elävinä, muodostuu itse asiassa vatsaontelossa munia. Muun muassa kyy lisääntyy tällä tavalla. Kyy näyttää synnyttävän eläviä poikasia, mutta se hautoo ne munista omassa ruumiissaan. Vaikka sikiötä ympäröivä kuori olisi joustava ja nahkea, kyse on kiistatta munasta. Kuoriutuminen vain tapahtuu emon sisällä, minkä jälkeen emo synnyttää poikasen. Samalla lailla lisääntyvät myös boat, merikäärmeet sekä muutamat lisko- ja kalalajit, mm. hait ja rauskut.

Hyvä tarjous Tieteen Kuvalehdestä

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota