Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Eläimet - Käärmeet

Käärmeen raajat

Onko nykyisten käärmeiden esimuodoilla tai edeltäjillä ollut raajat?

Käärmeet ovat läheistä sukua liskoille ja polveutuvat niiden ja muiden matelijoiden tavoin alkumatelijoista, joilla oli neljä raajaa. Fossiililöytöjen perusteella tiedetään, että aiemmin on elänyt käärmeitä, joilla oli nykykäärmeiden kaltainen ruumis ja lisäksi raajat. Raajat olivat ruumiin kokoon nähden pienet mutta ilmeisesti silti toimintakykyiset. Nykyisin elävät käärmeet ovat kuitenkin mukautuneet matelevaan liikkumistapaan niin hyvin, että yhdelläkään lajilla ei ole toimivia raajoja. Useimmilla ei myöskään ole jäljellä mitään merkkejä jaloista tai lantiosta. Poikkeuksena ovat neljä alkeellisinta käärmeryhmää: matokäärmeet, sokkomatokäärmeet, telakäärmeet ja boat, joihin kuuluvat myös pytonit. Näillä on yhä takaraajojen jäänteinä kannukset kloaakkiaukon molemmilla puolilla. Lisäksi niillä on jäänteitä lantion luista. Näillä raajanjäänteillä ei ole merkitystä liikkumisen kannalta, mutta ne saattavat olla avuksi parittelussa. Joidenkin tutkijoiden mukaan parittelevat käärmeet pitävät kannuksilla kiinni toisistaan niin, että naaraan kloaakkiaukko pysyy oikealla kohdalla ja koiras saa siirrettyä siittiönsä naaraaseen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota