Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Eläimet - Käärmeet

Käärme hengittää myös ruoka suussa

Käärme voi niellä saalistaan kauankin. Miten se hengittää nielemisen aikana?

Käärmeet pysyvät kyllä pidättämään hengitystään melko pitkään, mutta oikein isokokoisten saaliiden nieleminen voi kestää tunteja, ja silloin on välillä vedettävä henkeä. Käärmeen elimistö on mukautunut pitkäänkin ruokailuun myös hengityselinten osalta. Sen henkitorvi ei avaudu nieluun, kuten useimmilla maaeläimillä, vaan se jatkuu alaleuan puoliskojen yhtymäkohtaan asti. Kun saalis kulkee nielussa, henkitorvi siirtyy hieman sivuun, ja henkitorven päässä olevat vahvat lihakset pitävät sen auki myös nielemisen aikana. Lisäksi henkitorvea ympäröivät kovat rustorenkaat, jotka kestävät suurenkin suupalan aiheuttaman paineen. Useimmilla käärmelajeilla on vain yksi keuhko, joten saaliille on enemmän tilaa käärmeen soukassa vartalossa. Muutenkin käärmeen ruumis on sopeutunut ruokailun erikoisvaatimuksiin. Käärmeellä ei ole rintalastaa, vaan sen kylkiluuparit ovat kiinni toisissaan joustavien nivelsiteiden avulla. Niiden ansiosta mahaan mahtuu suurikin suupala ja käärme voi pullistua paljonkin. Henkitorven rakennepiirteet ovat samankaltaiset lähes kaikilla käärmeillä. Niillä on myös henkitorven päässä lihakset, joilla ne voivat tukkia sen aukon juodessaan ja estää vettä pääsemästa keuhkoon.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota