Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kobberhoved bliver ét med skovbund dækket af blade

Erotatko myrkkykäärmeen?

Pohjoisamerikkalainen kuparipääkäärme on yllätyshyökkäysten ja maastoutumisen mestari. Erottavatko sinun silmäsi käärmeen lehtien seasta? Jos eivät, vieritä alaspäin.

Jerry Davis/SssnakeySci/Twitter

Kyykäärmeen sukulainen on naamioitumisen Pohjois-Amerikan mestari.

Kuparipääkäärmeen tiimalasin muotoiset raidat auttavat sitä sulautumaan lähes täydellisesti metsänpohjalla lojuviin lehtiin. Naamioituminen on olennainen osa 0,5–1 metrin pituisen myrkkykäärmeen saalistustaktiikkaa. Se asettuu väijymään lehtien lomaan ja iskee kiinni, kun hiiri tai sammakko tulee riittävän lähelle.

Etkö erottanut käärmettä? Koeta uudestaan täällä:

© Jerry Davis/SssnakeySci/Twitter

Lehtien sekaan sulautumisen asiantuntija on sukua muun muassa kalkkarokäärmeelle. Ne kuuluvat kuoppakyihin. Nimi juontuu niiden sierainten ja silmien välissä olevista aistikuopista.

Aistikuoppien aistinhermot havainnoivat lämpösäteilyä samalla kuin silmä aistii valoa. Niiden avulla käärme havaitsee saaliseläimet myös pimeässä.

Katso vielä vähän lähempää:

© Wikimedia Commons/Wilafa

Kuparipääkäärme on myrkyllinen, mutta sen myrkky on harvoin hengenvaarallista ihmisille. Onneksi. Kuparipääkäärme on nimittäin yleisimpiä käärmeitä, jotka purevat ihmisiä Pohjois-Amerikassa. Se on yleinen lähes kaikkialla ja viihtyy myös kaupungin laitamilla.

Käärmeen myrkky estää verta hyytymästä ja voi tuhota puremakohdan kudoksia.

Kuparipääkäärmeen kanssa ei siis kannata tehdä kovin läheistä tuttavuutta, vaikka se kuulemma tuoksuu kiinnostavalta – kuulemma kurkulta.

Kaipaatko lisää käärmetietoutta?

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota