Jerry Davis/SssnakeySci/Twitter
Kobberhoved bliver ét med skovbund dækket af blade

Erotatko myrkkykäärmeen?

Pohjoisamerikkalainen kuparipääkäärme on yllätyshyökkäysten ja maastoutumisen mestari. Erottavatko sinun silmäsi käärmeen lehtien seasta? Jos eivät, vieritä alaspäin.

Kyykäärmeen sukulainen on naamioitumisen Pohjois-Amerikan mestari.

Kuparipääkäärmeen tiimalasin muotoiset raidat auttavat sitä sulautumaan lähes täydellisesti metsänpohjalla lojuviin lehtiin. Naamioituminen on olennainen osa 0,5–1 metrin pituisen myrkkykäärmeen saalistustaktiikkaa. Se asettuu väijymään lehtien lomaan ja iskee kiinni, kun hiiri tai sammakko tulee riittävän lähelle.

Etkö erottanut käärmettä? Koeta uudestaan täällä:

© Jerry Davis/SssnakeySci/Twitter

Lehtien sekaan sulautumisen asiantuntija on sukua muun muassa kalkkarokäärmeelle. Ne kuuluvat kuoppakyihin. Nimi juontuu niiden sierainten ja silmien välissä olevista aistikuopista.

Aistikuoppien aistinhermot havainnoivat lämpösäteilyä samalla kuin silmä aistii valoa. Niiden avulla käärme havaitsee saaliseläimet myös pimeässä.

Katso vielä vähän lähempää:

© Wikimedia Commons/Wilafa

Kuparipääkäärme on myrkyllinen, mutta sen myrkky on harvoin hengenvaarallista ihmisille. Onneksi. Kuparipääkäärme on nimittäin yleisimpiä käärmeitä, jotka purevat ihmisiä Pohjois-Amerikassa. Se on yleinen lähes kaikkialla ja viihtyy myös kaupungin laitamilla.

Käärmeen myrkky estää verta hyytymästä ja voi tuhota puremakohdan kudoksia.

Kuparipääkäärmeen kanssa ei siis kannata tehdä kovin läheistä tuttavuutta, vaikka se kuulemma tuoksuu kiinnostavalta – kuulemma kurkulta.

Kaipaatko lisää käärmetietoutta?