Photo by Raphael Schaller on Unsplash

Voiko joutsen murtaa miehen käsivarren siivenlyönnillä?

Aggressiivinen urosjoutsen voi pörhistellä höyheniään ja näyttää uhkaavalta 230 sentin siipivälillään. Väitetään, että joutsen pystyisi murtamaan siivenlyönnillä aikuisen miehen käsivarren. Tässä on asiantuntijan mielipide.

Hautomisaikana sekä kyhmy- että laulujoutsenet käyttäytyvät usein aggressiivisesti niin lajitovereitaan kuin muitakin eläimiä kohtaan, jos ne luulevat näiden uhkaavan pesää ja poikasia. Kun joutsenen siipiväli on 210–240 senttiä ja sen pituus noin puolitoista metriä, se on vaikuttava näky pörhistäessään höyheniään ja levittäessään siipiään.

Se pelästyttää helposti useimmat tunkeilijat. Joutsenista, jotka olisivat käyneet ihmisten kimppuun niin, että nämä olisivat loukkaantuneet vakavasti, ei kuitenkaan juuri ole olemassa luotettavaa näyttöä.

Tiedossa on kuitenkin monia tapauksia, joissa joutsenet ovat esimerkiksi näykkineet ihmisiä nokallaan tai hätyyttäneet lapsia puistossa. Esimerkiksi lintutieteilijä Stephen Mossin mukaan on syytä kunnioittaa joutsenten reviiriä ja varoa menemästä liian lähelle niitä.

Vaikka joutsenet puolustavatkin kiivaasti pesäänsä, ne eivät silti kykene siiveniskullaan katkaisemaan aikuisen käsivartta.