Viisi pahinta hyönteisenpistoa

Hyönteisten pistoihin erikoistunut tutkija Justin Schmidt esiintyy lyhyesti ”Insect Dissectionissa”, jossa hän auttaa juontajaa järjestämään itselleen tiepistiäisen piston. Justin Schmidtin mukaan tiepistiäisen pisto on kolmanneksi kivuliain hyönteisen aiheuttama pisto. Luettelon kärjen näet täältä.

© Shutterstock

”Pistojen kuningas” Justin Schmidt on pistiäisasiantuntija, joka on kokenut yli tuhat 85:tä eri lajia edustavan muurahaisen, ampiaisen ja mehiläisen pistoa.

Luotimuurahainen: Kiputaso 4+

© Shutterstock

Etelä- ja Väli-Amerikan sademetsissä kannattaa katsoa, mihin astuu. Niiden maapohjalla elävät luotimuurahaiset pistävät kivuliaammin kuin mitkään muut hyönteiset.

Niiden tuottama myrkky sisältää poneratoksiinia, joka vaikuttaa aivojen sähköviestintään ja salpaa hermoliitosten ionikanavat.

Justin Schmidt kuvaa luotimuurahaisen piston aiheuttamaa kipua ”puhtaaksi, voimakkaaksi ja loistavaksi, ikään kuin kävelisi tulisilla hiilillä kymmensenttinen ruostunut naula kantapäässä”.

Muut ovat verranneet polttavaa, hakkaavaa kipua, joka voi kestää jopa 24 tuntia, ampumisen aiheuttamaan tuskaan. Se selittää muurahaisen nimen.

Soturiampiainen: Kiputaso 4

© Shutterstock

Tunnusomerkillisen äänensä mukaan soturi- tai rummuttaja-ampiaiseksi nimitetty Synoeca septentrionalis lyö siipiään vartaloa vasten tuntiessaan olonsa uhatuksi.

Silloin syntyvä ääni tuo mieleen sotilaiden rummutuksen tai marssimisen.

Erittäin aggressiivisen väliamerikkalaisen ampiaislajin pisto aiheuttaa kahden tunnin tuskan, jota kuvataan ”kidutukseksi, ikään kuin olisi kahlehdittu purkautuvan tulivuoren laavavirtaan”.

Tiepistiäinen: Kiputaso 4

© Shutterstock

Muiden kuin lintuhämähäkkien ei tarvitse olla tiepistiäisten suhteen varuillaan.

Tiepistiäiset, joita esiintyy laajasti kuumalla ja lämpimällä ilmastovyöhykkeellä, käyttävät lintuhämähäkkejä hautomakoneina.

Naaras etsii lintuhämähäkin ja lamauttaa sen yhdellä salamannopealla pistolla. Sitten lintuhämähäkki siirretään tiepistiäisen pesään, jossa naaras munii lintuhämähäkkiin.

Kun munat kuoriutuvat, ruokapöytä on katettu. Muutamassa viikossa toukat syövät yhä elävän lintuhämähäkin sisältäpäin.

Vaikka tiepistiäiset pistävät harvoin ihmistä, Justin Schmidt on tietenkin ottanut selvää sen pistosta ja kuvaa sitä ”kovaksi sähköiskuksi, joka heittää lattialle ja saa huutamaan kivusta. Käynnistetty hiustenkuivain on pudotettu kylpyveteen”.

Lue tästä kaikki Suomessa elävistä hämähäkeistä

Paperiampiainen: Kiputaso 3

© Shutterstock

Punertavan Polistes carolina -paperiampiaisen siipiväli on noin viisi senttiä.

Laji syö enimmäkseen perhosentoukkia ja rakentaa pesänsä kuivista heinistä ja lahosta puusta, joista se tekee monien muiden ampiaisten tavoin sylkensä avulla vedenpitävää paperimaista massaa.

Vaaran uhatessa paperiampiaiset antavat koko yhdyskunnalle hälytyksen vapauttamalla myrkkyä pesäänsä ja valmistautuvat nopeasti antamaan piston, joka tuntuu ”kuin syövyttävää suolahappoa olisi kaadettu rikki olevalle iholle”.

Viholaismuurahainen: Kiputaso 3

© Shutterstock

Yhdysvalloissa elävän punaisen Pogonomyrmex maricopa -viholaismuurahaisen myrkky on voimakkaampaa kuin minkään muun hyönteisen.

Se on noin 40 kertaa niin voimakasta kuin floridankalkkarokäärmeen myrkky, joten on onni, että muurahaisella on sitä niin vähän. Kipu hellittää hitaasti, ja myrkky saa karvat nousemaan pystyyn ja hien valumaan noroina.

Kipu tuntuu siltä kuin ”joku yrittäisi poraamalla saada ulos sisäänkasvaneen varpaankynnen”.

Maan todelliset valtiaat

Maapallon menestynein eläinryhmä on valloittanut maailman oivan hengitysmenetelmän, kovan kuoren ja äärimmäisen herkkien aistien avulla.