Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat syöttävät koe-eläimille verta ja viruksia

Joka päivä ranskalaisessa laboratoriossa kuoriutuu tuhansia hyttysiä. Laboratorion tutkijat ovat erikoistuneet verenimijöihin, jotka levittävät malariaa, keltakuumetta ja zikavirusta.

Patrick Landmann

Valmistelu: Vereen sekoitetaan vaarallisia viruksia

Hyttysten ihmiseen tartuttamia vaarallisia viruksia käsitellään laboratoriossa erittäin turvallisessa tilassa. Tutkijoilla on suojapuvut, maskit ja käsineet, kun he sekoittavat hyttysille syötettävään vereen viruksia.

Patrick Landmann

Tarjoilu: Ruoka nautitaan 37-asteisena

Naarashyttyset saavat kaksi kertaa viikossa veriaterian, joka on lämmitetty 37 asteeseen. Hyttyset käyttävät veren proteiineja ja rasvoja munien tuotantoon. Koiraat saavat ravinnokseen vain vettä ja hunajaa, eli sekoitusta, joka muistuttaa mettä.

Patrick Landmann

Puudutus: Kylmyys jähmettää hyttyset

Kun naarashyttyset ovat imeneet viruksilla höystettyä verta, ne puudutetaan jäällä.

Patrick Landmann

Lämmitys: Virus leviää elimistöön

Verta imeneet naaraat siirretään astioihin, jotka asetetaan lämpökaappiin. Siellä virus leviää elimistöön.

Patrick Landmann

Lypsy: Leikellyt hyttyset antavat sylkinäytteen

Tartunnan saaneilta hyttysiltä leikataan jalat ja siivet pois, jotta ne eivät pääse karkaamaan, kun tutkijat ottavat sylkinäytteen. Sylki ja pää analysoidaan, jotta saadaan selville, miten virus pääsee hyttysen sylkeen. Virus leviää ihmiseen syljen mukana.

Patrick Landmann

Hajuanturi: Hennot karvat nappaavat hajuja

Ihmisen haju ja uloshengitysilma houkuttelee hyttysiä. Hyttysten tuntosarvien hennot karvat aistivat hajumolekyylejä. Tutkijoiden laitteet rekisteröivät, miten karvojen hermosolut reagoivat eri hajuihin.

Patrick Landmann

Vapaa valinta: Kumpi haju kiinnostaa

Hyttyset pannaan y:n muotoiseen putkeen, jossa ne voivat valita kahden erihajuisen säiliön väliltä. Tutkijoita kiinnostaa muun muassa se, valitsevatko hyönteismyrkyille resistentit hyttyset eri hajut kuin muut hyttyset.

Patrick Landmann

Puhallus: Puhallus tappaa hyttyset

Hyttyset puhalletaan päin myrkyllä siveltyä lasia. Laboratoriossa testataan erilaisia myrkkyjä, jotta saadaan selville, mikä myrkky tehoaa resistentteihin hyttysiin. Joka lasilla on samaa myrkkyä, pitoisuus vain vaihtelee.

Patrick Landmann

Kuolettava rakastaja: Koiras siirtää punaista myrkkyä parittelussa

Tutkijat sivelevät steriileihin koiraisiin hyönteismyrkkyä. Tavoitteena on, että koiraat levittävät myrkyn naaraisiin hyttysten paritellessa. Myrkky on merkitty punaisella värillä, jotta selviää, paljonko myrkkyä siirtyy naaraaseen.

Patrick Landmann

Uusi sukupolvi: Naarashyttynen munii vähemmän munia kerralla

Kolme päivää parittelun jälkeen naaras munii noin sata munaa seisovaan veteen. Naaras voi munia monta munaa kerralla ilman uutta parittelua, mutta se tarvitsee aina uuden veriaterian. Laboratoriossa kuoriutuu jopa
3 000 uutta hyttystä vuorokaudessa.

Patrick Landmann

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota