Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hyönteisillä onkin supernäkö!

© Shutterstock
Eläimet - Hyönteiset

Tutkijat: Hyönteiset näkevät paljon tarkemmin kuin on oletettu

Hyönteisten näkö on yksityiskohtaisempi kuin tutkijat tähän asti ovat uskoneet. Osasilmien reseptorien pienen pienet supistumiset antavat hyönteiselle supernäön.

Hyönteiset näkevät maailman korkearesoluutiokuvina.

Näin totesivat brittiläisen Sheffieldin yliopiston tutkijat, jotka ovat perehtyneet hyönteisen silmiin.

Tutkijat havaitsivat, että hyönteisillä on silmässään tuhansia reseptoreja, jotka tarkentavat vuorotellen. Kun hyönteiset liikuttavat päätään, reseptorit välittävät aivoihin erittäin yksityiskohtaista kuvaa ympäristöstä.

Hyönteisen silmät eivät liiku

Hyönteiset eivät ihmisten tavoin osaa liikuttaa silmiään. Muun muassa siksi aiemmin on oletettu, että ne eivät kykene tarkentamaan kohteisiin.

Nyt brittitutkijat kuitenkin osoittivat, että hyönteisen silmän reseptorien liike on niiden tapa tarkentaa katse kohteeseen.

Kuva muodostuu useasta kuvasta

Paljain silmin ihminen ei voi erottaa hyönteisen silmän reseptorien pieniä supistusliikkeitä.

Brittitutkijoilla oli käytössään erikoismikroskooppi, jossa oli suurnopeuskamera. Sen avulla he tarkkailivat hedelmäkärpäsen silmän reseptoreja.

Useimpien hyönteisten silmä koostuu useasta osasilmästä, joita joillakin lajeilla voi olla jopa tuhansia. Jokainen osasilmä välittää kuvaa ympäristöstä, ja jokainen osasilmä on yhteydessä aivoihin, missä näistä monista kuvista koostuu yksi kuva.

Tutkijat toteavat, että havainto osasilmien reseptoreista voi auttaa esimerkiksi robottianturien kehittämisessä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota