Tutkijat: Hyönteiset näkevät paljon tarkemmin kuin on oletettu

Hyönteisten näkö on yksityiskohtaisempi kuin tutkijat tähän asti ovat uskoneet. Osasilmien reseptorien pienen pienet supistumiset antavat hyönteiselle supernäön.

Hyönteisillä onkin supernäkö!

© Shutterstock

Hyönteiset näkevät maailman korkearesoluutiokuvina.

Näin totesivat brittiläisen Sheffieldin yliopiston tutkijat, jotka ovat perehtyneet hyönteisen silmiin.

Tutkijat havaitsivat, että hyönteisillä on silmässään tuhansia reseptoreja, jotka tarkentavat vuorotellen. Kun hyönteiset liikuttavat päätään, reseptorit välittävät aivoihin erittäin yksityiskohtaista kuvaa ympäristöstä.

Hyönteisen silmät eivät liiku

Hyönteiset eivät ihmisten tavoin osaa liikuttaa silmiään. Muun muassa siksi aiemmin on oletettu, että ne eivät kykene tarkentamaan kohteisiin.

Nyt brittitutkijat kuitenkin osoittivat, että hyönteisen silmän reseptorien liike on niiden tapa tarkentaa katse kohteeseen.

Kuva muodostuu useasta kuvasta

Paljain silmin ihminen ei voi erottaa hyönteisen silmän reseptorien pieniä supistusliikkeitä.

Brittitutkijoilla oli käytössään erikoismikroskooppi, jossa oli suurnopeuskamera. Sen avulla he tarkkailivat hedelmäkärpäsen silmän reseptoreja.

Useimpien hyönteisten silmä koostuu useasta osasilmästä, joita joillakin lajeilla voi olla jopa tuhansia. Jokainen osasilmä välittää kuvaa ympäristöstä, ja jokainen osasilmä on yhteydessä aivoihin, missä näistä monista kuvista koostuu yksi kuva.

Tutkijat toteavat, että havainto osasilmien reseptoreista voi auttaa esimerkiksi robottianturien kehittämisessä.