Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Puutiaisella voi olla tänä kesänä täydelliset elinolot

Kostea ja lämmin kesä luo puutiaisille täydelliset lisääntymis- ja elinolot. Verenimijä kantaa mukanaan kahta kumppania: TBE-virusta, joka voi tappaa, ja Borrelia-bakteeria, joka saattaa aiheuttaa parantumattoman halvauksen.

Shutterstock

Pieni otus, jonka punamusta ruumis on neulansilmän kokoinen, liikuskelee kahdeksalla jalallaan lämpimällä hikisellä iholla. Sitten se pysähtyy.

Sitten se upottaa sahalaitaisen, väkäsekkään imukärsänsä ihoon ja alkaa imeä siitä virtaavaa verta mahaansa.

Puutiainen on Pohjolan vaarallisin eläin. Sen arvioidaan puraisevan Pohjoismaissa vuosittain noin 200 000 ihmistä. Ja tutkijat arvioivat myös, että puutiaisten määrä lisääntyy Pohjolassa koko ajan.

Määrän kasvu johtuu lämpötilan kohoamisesta. Puutiaiset pitävät kosteista lämpimistä kesistä. Se johtuu toisaalta myös siitä, että puutiaisten isännät - etupäässä hirvet ja hiiret - siirtyvät pohjoisemmaksi.

Onnettomuus tulee harvoin yksin

Puutiainen ei sinänsä ole ihmiselle vaarallinen. Se voi kuitenkin tartuttaa ihmiseen kaksi sairautta, joilla saattaa olla vakavia vaikutuksia ihmisen terveyteen.

Toinen sairauksista on borrelioosi, jonka aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri. Se saattaa johtaa nivelkipuihin tai sydänlihas-, aivo, aivokalvon- tai hermotulehdukseen. Pahimmassa tapauksessa seurauksena on pysyvä halvaus.

Toinen puutiaisen kantama taudinaiheuttaja on tick borne encephalitis (TBE) eli puutiaisaivotulehdusvirus. Se voi aiheuttaa halvauksen, aivovaurioita ja pahimmassa tapauksessa kuoleman.

TBE-virus myös leviää nopeasti. Yhä useammassa Euroopan maassa on viime vuosina raportoitu TBE:n esiintyvyyden kohonneen. Tähän asti pahin vuosi on ollut 2018.

Tutkimus osoittaa, että tartuntoja aiheuttavat eniten täysikasvuiset ja etenkin naaraspuoliset puutiaiset.

Maailmassa tunnetaan noin 900 puutiaislajia. Vain yksi niistä on meille vaarallinen eli Ixodes ricinus -laji.

Suurin vaara saada borrelioosi- tai puutiaisaivotulehdustartunta on kesä–syyskuussa.

Puutiaiset saavat tartunnan hiiren verestä

1 / 5
12345

Puutiaisen elinkierto kestä kahdesta viiteen vuotta, ja siihen kuuluu neljä vaihetta: muna, toukka, nymfi ja täysikasvuinen. Nymfit voivat saada Borrelia- tai TBE-tartunnan taudinaiheuttajia kantavista hiiristä.

© CDC, Lotte Fredslund

Toimi näin, jos...

Jos menet kesällä metsään, pyri pysyttelemään poluilla, käytä kumisaappaita ja tarkista kotiin palattuasi iho (etenkin lämpimät ja kosteat alueet) puutiaisten varalta.

Puutiaisia on vuosien varrella yritetty irrottaa iholta monenlaisin konstein. Monet niistä ovat haitallisia. Jos puutiainen puree sinua, poista se puutiaispinseteillä eli ns. punkkipihdeillä.

Ei haittaa, vaikka ihoon jäisivät puutiaisen suuosat. Jos puutiainen on ollut iholla alle vuorokauden, Borrelia-tartuntaa ei ole yleensä ehtinyt tapahtua.

Jos iholle ilmaantuu pureman ympärille 1–2 viikon päästä punainen rengas, olet todennäköisesti saanut tartunnan. Hankkiudu heti lääkärin hoitoon.

Tartuntaan määrätään antibioottikuuri, joka yleensä pystyy tappamaan Borrelia-bakteerin. Borrelioosista voi kehittyä vakavampi, jos sitä ei havaita ja hoideta heti alkuvaiheessa.

TBE-virus sen sijaan tarttuu välittömästi.

Pureman jälkeen kuluu yleensä 10–14 päivää ennen kuumeen, väsymyksen ja lihaskipujen ilmaantumista. 75 prosentilla TBE-tartunnan saaneista oireet eivät muutu pahemmiksi, mutta lopuille 25 prosentille kehittyy aivotulehdus.

TBE:tä vastaan ei ole hoitoa. Sitä voidaan ehkäistä vain rokotteella, jota suositellaan TBE:n runsaalla esiintymisalueella eläville.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota