Shutterstock

Puutiaisella voi olla tänä kesänä täydelliset elinolot

Kostea ja lämmin kesä luo puutiaisille täydelliset lisääntymis- ja elinolot. Verenimijä kantaa mukanaan kahta kumppania: TBE-virusta, joka voi tappaa, ja Borrelia-bakteeria, joka saattaa aiheuttaa parantumattoman halvauksen.

Pieni otus, jonka punamusta ruumis on neulansilmän kokoinen, liikuskelee kahdeksalla jalallaan lämpimällä hikisellä iholla. Sitten se pysähtyy.

Sitten se upottaa sahalaitaisen, väkäsekkään imukärsänsä ihoon ja alkaa imeä siitä virtaavaa verta mahaansa.

Puutiainen on Pohjolan vaarallisin eläin. Sen arvioidaan puraisevan Pohjoismaissa vuosittain noin 200 000 ihmistä. Ja tutkijat arvioivat myös, että puutiaisten määrä lisääntyy Pohjolassa koko ajan.

Määrän kasvu johtuu lämpötilan kohoamisesta. Puutiaiset pitävät kosteista lämpimistä kesistä. Se johtuu toisaalta myös siitä, että puutiaisten isännät - etupäässä hirvet ja hiiret - siirtyvät pohjoisemmaksi.

Onnettomuus tulee harvoin yksin

Puutiainen ei sinänsä ole ihmiselle vaarallinen. Se voi kuitenkin tartuttaa ihmiseen kaksi sairautta, joilla saattaa olla vakavia vaikutuksia ihmisen terveyteen.

Toinen sairauksista on borrelioosi, jonka aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri. Se saattaa johtaa nivelkipuihin tai sydänlihas-, aivo, aivokalvon- tai hermotulehdukseen. Pahimmassa tapauksessa seurauksena on pysyvä halvaus.

Toinen puutiaisen kantama taudinaiheuttaja on tick borne encephalitis (TBE) eli puutiaisaivotulehdusvirus. Se voi aiheuttaa halvauksen, aivovaurioita ja pahimmassa tapauksessa kuoleman.

TBE-virus myös leviää nopeasti. Yhä useammassa Euroopan maassa on viime vuosina raportoitu TBE:n esiintyvyyden kohonneen. Tähän asti pahin vuosi on ollut 2018.

Tutkimus osoittaa, että tartuntoja aiheuttavat eniten täysikasvuiset ja etenkin naaraspuoliset puutiaiset.

Maailmassa tunnetaan noin 900 puutiaislajia. Vain yksi niistä on meille vaarallinen eli Ixodes ricinus -laji.

Suurin vaara saada borrelioosi- tai puutiaisaivotulehdustartunta on kesä–syyskuussa.

Puutiaiset saavat tartunnan hiiren verestä

Puutiaisen elinkierto kestä kahdesta viiteen vuotta, ja siihen kuuluu neljä vaihetta: muna, toukka, nymfi ja täysikasvuinen. Nymfit voivat saada Borrelia- tai TBE-tartunnan taudinaiheuttajia kantavista hiiristä.

Kevät: Puutiainen näkee päivän valon

Täysikasvuisen puutiaisen metsänpohjalle laskemat munat kuoriutuvat.

1

Kesä: Ensimmäinen uhri

Munista kuoriutuneet kuusijalkaiset puutiaisentoukat purevat ensimmäistä uhria, joka on tavallisesti hiiri. Hiiri voi kantaa Borrelia-bakteeri- tai TBE-virustartuntaa, joka sitten siirtyy toukkaan.

2

Seuraava kevät: Toukasta nymfiksi

Seuraavana keväänä toukat käyvät läpi muodonvaihdoksen ja muuttuvat nymfeiksi, jotka – toisin kuin toukat – voivat purra ihmisiä ja muita isompia nisäkkäitä.

3

Syksy: Täysikasvuisuus

Nymfi käy jälleen läpi muodonvaihdoksen ja siitä tulee täysikasvuinen puutiainen. Se voi purra ihmistä. Keväällä naaraspuutiaiset munivat munia, ja elinkierto päättyy.

4

Kevät ja kesä: Vaaran aika

Kevät- ja kesäkuukausina on suurin riski saada nymfin tai täysikasvuisen puutiaisen purema.

5
© CDC, Lotte Fredslund

Toimi näin, jos...

Jos menet kesällä metsään, pyri pysyttelemään poluilla, käytä kumisaappaita ja tarkista kotiin palattuasi iho (etenkin lämpimät ja kosteat alueet) puutiaisten varalta.

Puutiaisia on vuosien varrella yritetty irrottaa iholta monenlaisin konstein. Monet niistä ovat haitallisia. Jos puutiainen puree sinua, poista se puutiaispinseteillä eli ns. punkkipihdeillä.

Ei haittaa, vaikka ihoon jäisivät puutiaisen suuosat. Jos puutiainen on ollut iholla alle vuorokauden, Borrelia-tartuntaa ei ole yleensä ehtinyt tapahtua.

Jos iholle ilmaantuu pureman ympärille 1–2 viikon päästä punainen rengas, olet todennäköisesti saanut tartunnan. Hankkiudu heti lääkärin hoitoon.

Tartuntaan määrätään antibioottikuuri, joka yleensä pystyy tappamaan Borrelia-bakteerin. Borrelioosista voi kehittyä vakavampi, jos sitä ei havaita ja hoideta heti alkuvaiheessa.

TBE-virus sen sijaan tarttuu välittömästi.

Pureman jälkeen kuluu yleensä 10–14 päivää ennen kuumeen, väsymyksen ja lihaskipujen ilmaantumista. 75 prosentilla TBE-tartunnan saaneista oireet eivät muutu pahemmiksi, mutta lopuille 25 prosentille kehittyy aivotulehdus.

TBE:tä vastaan ei ole hoitoa. Sitä voidaan ehkäistä vain rokotteella, jota suositellaan TBE:n runsaalla esiintymisalueella eläville.