Kosteus kutsuu sokeritoukan kylppäriin

Mikä sokeritoukka on – ja mistä sokeritoukat tulevat?

Useimmat meistä ovat nähneet sokeritoukkia kylpyhuoneen lattialla ryömimässä turvaan viemäriin. Mutta mikä sokeritoukka on? Ja miksi se viihtyy kylpyhuoneessa?

Useimmat meistä ovat nähneet sokeritoukkia kylpyhuoneen lattialla ryömimässä turvaan viemäriin. Mutta mikä sokeritoukka on? Ja miksi se viihtyy kylpyhuoneessa?

Mikä sokeritoukka on?

Sokeritoukka on siivetön, hopeanharmaa hyönteinen, jolla on tuntosarvet ja takasukaset.

Sokeritoukkia näkee yleensä liikkumassa kylpyhuoneen tai pyykkituvan lattialla, missä on lämmintä ja kosteaa.

Sokeritoukka kasvaa noin 13–25 millimetrin pituiseksi. Se voi elää jopa kahdeksan vuotta, mutta yleensä sokeritoukat kuolevat 3–4-vuotiaana.

Sokeritoukka vihreällä seinällä

Sokeritoukka viihtyy kylpyhuoneessa, missä on lämmintä ja kosteaa.

© Shutterstock

Sokeritoukat eivät ole nirsoja ravinnon valinnassa, vaan ne syövät kaikkea jauhoista sokeriin ja ruoanmurusista paperiin. Kylpyhuoneessa sokeritoukat viihtyvät viemärin ympärillä, mistä ne mässäilevät vaikkapa hilseellä ja hiuksilla.

Sokeritoukka on vanhimpia maaeläimiä

Sokeritoukka on helppo tunnistaa sinihohtoisista suomuista, jotka voivat johtaa ajatukset vaikka kiiltäväkylkiseen silakkaan. Hyönteisellä ja kalalla ei ole kuitenkaan muuta yhteistä.

Sokeritoukka polveutuu kauan sitten eläneistä alkeellisista hyönteisistä. Se kuuluu yli 400 miljoonaa vuotta olemassa olleeseen Thysanura-lahkoon eli kolmisukahäntäisiin.

Sokeritoukka edustaa siten niitä eläimiä, jotka siirtyivät ensimmäisenä merestä maalle. Tuossa vaiheessa hyönteisille ei ollut vielä kehittynyt siipiä, ja tämä selittää sen, miksi nykyisetkin sokeritoukat ovat siivettömiä.

uunitoukka

Uunitoukka muistuttaa sokeritoukkaa, mutta uunitoukka kasvaa suuremmaksi ja vaatii vähemmän kosteutta kuin sokeritoukka.

© Shutterstock

Uunitoukka ja sokeritoukka sekoitetaan usein

Uunitoukka on harmaa, tummaraitainen hyönteinen, joka on yleensä kaksi senttiä pitkänä vähän sokeritoukkaa suurempi.

Uunitoukka ei kaipaa sokeritoukan tapaan kosteutta. Päinvastoin se viihtyy paremmin kuivassa ja lämpimässä ympäristössä. Uunitoukan kannalta ihanteellinen lämpötila on noin 30 astetta.

Kun lämpötila laskee alle 24 asteeseen, uunitoukka ei kykene enää lisääntymään, ja 40 astetta on sille liikaa.

Ei siis tarvitse pelätä, että löytää elävän uunitoukan vastaleivotusta leivästä.

Sen sijaan uunitoukan voi hyvinkin nähdä lämmityslaitteiden ja uunien läheisyydessä. Tämä selittää lajinimen.

Mistä sokeritoukat tulevat?

Sokeritoukkia ei synny tietenkään itsestään, vaikka joskus siltä vaikuttaakin, kun niitä ilmestyy asuntoon yhtäkkiä.

Sokeritoukkia elää ulkona maaperässä, joka on riittävän kosteaa ja lämmintä niiden munille. Pohjolan ilmasto on sokeritoukille hyvin haasteellinen, eikä niitä siksi juuri esiinny luonnossa.

Kylmien seutujen sokeritoukat ovat sopeutuneet elämään sisällä. Ne vaihtavat kostean metsämaan milloin tahansa viileään kellariin.

Yleensä sokeritoukat muuttavat asuntoon esimerkiksi pahvilaatikoiden ja huonekalujen mukana. Sisään päästyään ne etsiyvät rakennuksen kosteimpaan paikkaan.

Kun sokeritoukka löytää ympäristön, jossa ilmankosteus on noin 70 prosenttia ja lämpötila 27 astetta, se asettuu taloksi ja perustaa perheen.

Lemmenleikkien lopuksi koiras laskee maahan siittiöitä, jotka naaras poimii sisäänsä. Siitä alkaa uuden sukupolven pitkä matka kohti aikuisuutta.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Naaras munii kasan munia

Naaras munii yleensä noin 50–60 munaa. Se laskee ne alustan rakoihin ja koloihin suojaan.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Poikaset syntyvät kalpeina

Poikaset kuoriutuvat 2–8 viikon kuluttua. Väriä lukuun ottamatta ne muistuttavat täysikasvuisia.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Poikanen vaihtaa ihoa ja väriä

Poikanen luo nahkansa monta kertaa. Samalla sen väri muuttuu asteittain hopeanharmaaksi.

© shutterstock & STEVE GSCHMEISSNER/SPL

Toukka varttuu aikuiseksi

Sokeritoukka on täysikasvuinen noin 3-vuotiaana. Se voi elää jopa 8-vuotiaaksi.

Näin pääset eroon sokeritoukista

Vaikka sokeritoukat ovat suhteellisen harmittomia tuhohyönteisiä, monet ovat sitä mieltä, että niiden kanssa ei ole mukava elää. Onneksi asialle voi tehdä jotain.

Sokeritoukkia ei voi häätää pesemällä sitä tilaa, jossa niitä näkyy. Sokeritoukat piiloutuvat rakoihin ja koloihin ja tulevat esiin pesun jälkeen.

Lisäksi sokeritoukat pitävät juuri pestystä lattiasta, jonka pinta on vielä kostea. Pesemisen sijasta asuntoa kannattaakin imuroida ahkerasti.

Jotta sokeritoukat häviävät, elinolosuhteiden on muututtava niille epäsuotuisiksi. Tehokkain keino on kosteuden vähentäminen.

Kylpyhuoneen ilmanvaihdon pitää olla kunnossa, ja peseytymisen jälkeen ainakin lattia tulee kuivata. Sekä kylpyhuoneessa että pesutuvassa apua voi olla ikkunan avaamisesta, tuulettimesta tai ilmankuivaimesta.

Shutterstock
©

Paperitoukka on sokeritoukan haitallinen serkku

Sokeritoukka ja paperitoukka sotketaan helposti keskenään. Paperitoukka leviää kuitenkin kylpyhuoneessa piilottelevaa sokeritoukkaa laajemmalle.

Paperitoukka voi kasvaa kahden sentin pituiseksi ja näyttää sokeritoukkaa tummemmalta. Paperitoukan tuntomerkkeihin kuuluvat myös vatsapuolen yläosan karvatupsut. Nimensä laji on saanut siitä, että syö mm. paperia.

Myös Suomeen levinneestä pohjoisamerikkalaisesta hyönteisestä voi olla vaikea päästä eroon, sillä se ei vaadi hyvin kosteaa ympäristöä.

Paperitoukka syö mielellään paperin lisäksi hiilihydraatti- ja proteiinipitoisia aineita. Jos siis törmää aamupalalla kutsumattomaan vieraaseen, voi olla hyvä idea kutsua tuholaistorjunnan ammattilainen käymään.