Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kosteus kutsuu sokeritoukan kylppäriin

Miksi sokeritoukka viihtyy kylppärissä?

Useimmat meistä ovat nähneet sokeritoukkia kylpyhuoneen lattialla ryömimässä turvaan viemäriin. Mutta mikä sokeritoukka on? Ja miksi se viihtyy kylpyhuoneessa?

Mistä sokeritoukat tulevat?

Sokeritoukkia esiintyy kylpyhuoneessa, kodinhoitohuoneessa tai kellaritiloissa yksinkertaisesti siksi, että siellä on useimmiten sopivan lämmintä ja kosteaa.

Vanhan uskomuksen mukaan sokeritoukkien ilmaantuminen on merkki kylpyhuoneen tai muun tilan likaisuudesta. Se ei pidä paikkaansa, vaikka toki sokeritoukkaa houkuttelevat muun muassa lattiakaivoon päätyneet hiukset ja karvat.

Sokeritoukka on nälkäinen ja harmiton

Sokeritoukalle kelpaa ruoaksi karvojen ja irronneen ihosolukon lisäksi melkein mikä tahansa tärkkelyspitoinen, kuten leivänmurut, ja moni muukin.

Sokeritoukka onkin vahingollisempi keittiössä tai kirjahyllyssä kuin kylpyhuoneessa. Se pystyy myös hajottamaan selluloosaa ja tapettiliisteriä, kirjojen sidontaan käytettävää liimaa, homeista paperia ja jopa valokuvia.

Sokeritoukka on kuitenkin oikeastaan melko harmiton. Se ei pure, ei pistä eikä levitä tauteja. Sen torjunta tapahtuu tehokkaimmin tuulettamalla niin, että kylpyhuoneen kosteus pysyy kyllin alhaisena.

Sokeritoukka vihreällä seinällä

Sokeritoukka viihtyy kylpyhuoneessa, missä on lämmintä ja kosteaa.

© Shutterstock

Sokeritoukka kuuluu vanhimpiin hyönteisryhmiin

Noin sentin pituiseksi kasvava hopeanhohtoinen sokeritoukka kuuluu toukkasukahäntäisten lahkoon, joka on vanhimpia hyönteisryhmiä. Sen ominaisuudet, muun muassa takaruumiin kolme pitkää sukasta, ovat säilyneet muuttumattomina lähes 400 miljoonaa vuotta.

Se on muun muassa edelleen siivetön, sillä hyönteisille ei ollut kehittynyt siipiä, kun sokeritoukkien esivanhemmat nousivat ensimmäisten joukossa merestä maalle.

Aikuiseksi kolmessa vuodessa

Lemmenleikkien lopuksi koiras laskee maahan siittiöitä, jotka naaras poimii sisäänsä. Siitä alkaa uuden sukupolven pitkä matka kohti aikuisuutta.

Lue myös:

Borebillen
Hyönteiset

LUETTELO: 6 otusta, jotka asuvat kodissasi

5 minuuttia
Hyönteiset

Tämä kesä on Pohjolan vaarallisimman eläimen paratiisi

5 minuuttia
Hyönteiset

Suuri hyttysopas: Mistä hyttyset pitävät? Ja mitä ne vihaavat?

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota