Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mehiläiset kuolevat

Tutkijat epäilevät, että mehiläisten tuhon syynä ovat varroapunkit, ravintopula ja torjunta-aineet.

© Shutterstock
Eläimet - Hyönteiset

Neljä syytä mehiläiskuolemiin

Punkit, torjunta-aineet, yksipuolinen ravinto ja huono sää tappavat mehiläisiä. Jos kehitys jatkuu, emme enää voi nauttia omenista, mansikoista tai kahvista.

Mehiläiskasvattajat eri puolilla maailmaa raportoivat hunajantuottajien joukkokuolemista. Yhdysvalloissa mehiläispönttöjen määrä on lähes puoliintunut 50 vuodessa.

Mehiläisen sukulainen kimalainen otettiin Yhdysvalloissa muutama kuukausi sitten vaarantuneiden lajien listalle, kun niiden kanta oli kahdessa vuosikymmenessä kutistunut 87 prosenttia. Tutkijat pelkäävät, mitä tapahtuu, jos mehiläisten kannat romahtavat samalla tavalla.

Jos kaikki mehiläiset kuolisivat, omenia, mansikoita ja kahvia olisi turha etsiä kaupoista. Kolmasosa kaikesta ihmisille tuotetusta ravinnosta on nimittäin mehiläisten pölytyksen tuotetta.

Tutkijat ovat esittäneet neljä syytä mehiläiskuolemiin.

1. Punkit hyökkäävät mehiläisten kimppuun

© Shutterstock

Varroapunkki on pieni loinen, joka vaurioittaa tarhamehiläisen toukkia ja aikuisia. Aasiasta kotoisin oleva punkki levisi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin noin 30 vuotta sitten. Se on mehiläistarhaajien suurimpia ongelmia.

2. Ravinto on yksipuolista

© Shutterstock

Mehiläiset tarvitsevat monipuolista ravintoa, mutta sitä on heikosti tarjolla alueilla, joilla viljellään paljon samoja kasveja.

3. Torjunta-aineet tappavat

© Shutterstock

Tutkimuksissa on selvinnyt, että neonikotinoidit ja muut maataloudessa käytetyt torjunta-aineet häiritsevät mehiläisiä ja suurina annoksia tappavat niitä.

4. Ilmastonmuutos on haaste

© Shutterstock

Uusien tutkimuksien mukaa myös ilmastonmuutos on syyllinen mehiläiskuolemiin. Kylmät talvet tappavat paikoin jopa 40 prosenttia yhdyskunnan mehiläisistä.

Tutkijat uskovat, että mittavien mehiläiskuolemien taustalla on näiden neljän syyn yhteisvaikutus.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota