Neljä syytä mehiläiskuolemiin

Punkit, torjunta-aineet, yksipuolinen ravinto ja huono sää tappavat mehiläisiä. Jos kehitys jatkuu, emme enää voi nauttia omenista, mansikoista tai kahvista.

Mehiläiset kuolevat

Tutkijat epäilevät, että mehiläisten tuhon syynä ovat varroapunkit, ravintopula ja torjunta-aineet.

© Shutterstock

Mehiläiskasvattajat eri puolilla maailmaa raportoivat hunajantuottajien joukkokuolemista. Yhdysvalloissa mehiläispönttöjen määrä on lähes puoliintunut 50 vuodessa.

Mehiläisen sukulainen kimalainen otettiin Yhdysvalloissa muutama kuukausi sitten vaarantuneiden lajien listalle, kun niiden kanta oli kahdessa vuosikymmenessä kutistunut 87 prosenttia. Tutkijat pelkäävät, mitä tapahtuu, jos mehiläisten kannat romahtavat samalla tavalla.

Jos kaikki mehiläiset kuolisivat, omenia, mansikoita ja kahvia olisi turha etsiä kaupoista. Kolmasosa kaikesta ihmisille tuotetusta ravinnosta on nimittäin mehiläisten pölytyksen tuotetta.

Tutkijat ovat esittäneet neljä syytä mehiläiskuolemiin.

1. Punkit hyökkäävät mehiläisten kimppuun

© Shutterstock

Varroapunkki on pieni loinen, joka vaurioittaa tarhamehiläisen toukkia ja aikuisia. Aasiasta kotoisin oleva punkki levisi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin noin 30 vuotta sitten. Se on mehiläistarhaajien suurimpia ongelmia.

2. Ravinto on yksipuolista

© Shutterstock

Mehiläiset tarvitsevat monipuolista ravintoa, mutta sitä on heikosti tarjolla alueilla, joilla viljellään paljon samoja kasveja.

3. Torjunta-aineet tappavat

© Shutterstock

Tutkimuksissa on selvinnyt, että neonikotinoidit ja muut maataloudessa käytetyt torjunta-aineet häiritsevät mehiläisiä ja suurina annoksia tappavat niitä.

4. Ilmastonmuutos on haaste

© Shutterstock

Uusien tutkimuksien mukaa myös ilmastonmuutos on syyllinen mehiläiskuolemiin. Kylmät talvet tappavat paikoin jopa 40 prosenttia yhdyskunnan mehiläisistä.

Tutkijat uskovat, että mittavien mehiläiskuolemien taustalla on näiden neljän syyn yhteisvaikutus.