Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Hyönteiset

Miten toukasta sukeutuu päiväperhonen?

Mitä perhosen kotelossa oikein tapahtuu ennen kuin siitä kuoriutuu perhonen?

Perhonen käy läpi täydellisen muodonvaihdoksen ennen kuin siitä tulee täysikasvuinen. Munavaiheen jälkeen perhosesta tulee toukka, joka kasvaa ja luo nahkansa useita kertoja. Täysikasvuinen toukka lakkaa syömästä ja alkaa etsiä sopivaa koteloitumispaikkaa. Toukan nahka irtoaa ihosta, ja se muuttuu liikkumattomaksi koteloksi, joka on aluksi vaalea ja toukkamainen mutta saa lopullisen muotonsa muutamassa tunnissa. Muutaman päivän kuluttua kotelosta voi aavistaa tuntosarvien aiheet, siivet ja jalat. Kotelon sisällä tapahtuva muutos toukasta perhoseksi on täydellinen mullistus. Kotelovaiheen pituus vaihtelee lajista riippuen kymmenestä päivästä jopa kolmeen vuoteen. Sinä aikana kehittyvät sekä hermosto että hengitysjärjestelmä, sydämen koko kasvaa ja toukan ruuansulatusjärjestelmä muuttuu aikuisen perhosen käyttämään nestemäiseen ravintoon sopivaksi. Suuri osa toukan sisäelimistä hajoaa nestemäiseksi aineeksi, josta sitten muodostuvat täysikasvuisen perhosen sisäelimet. Kotelo käyttää kaikki toukkavaiheen hajonneet kudokset niin hyvin uudelleen, että jäljelle jää vain pieni nestepisara. Kun sisäelinten muodonmuutos on valmis, aikuinen perhonen ryömii esiin haljenneesta kotelosta. Sen pitää ensin oikaista ja kuivattaa kurttuiset siipensä, mutta parin tunnin kuluttua se on valmis lentämään, ja perhosen elämänkierto alkaa alusta.

Viihdyttävää ja opettavaista lukemista koko perheelle

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota