Torakka TOP

Miten torakka pääsee sisään?

Torakka on koko maailmassa yleinen ja lähes kaikkialla inhottu hyönteinen. Monet yhdistävät sen erityisesti siivottomiin ravintolakeittiöihin, mutta se voi kulkeutua siisteihinkin talouksiin esimerkiksi matkalaukussa tai elintarvikkeiden mukana.

maanantai 26. syyskuuta 2016

Torakka on hyvin etevä kiipeilijä, ja siten se voi levitä rakennukseen putkistojen ja sähkölinjojen kautta.

Torakka viihtyyy myös kaikenlaisissa lämpimissä ja kosteissa koloissa, mistä ne vain löytävät ruoantähteitä tai muita jätteitä syödäkseen

Torakka piiloutuu hyvin

Täysikasvuiset yksilöt, munakotelot ja yksittäiset munatkin kestävät hyvin sekä kuumaa että kylmää ja varsin kovaakin kohtelua. Litteän muotonsa ansiosta torakat pääsevät piiloon pieniin rakoihin ja koloihin.

Monilla on tietämättään torakoita asuinkumppaneinaan, sillä ne ovat yöaktiivisia ja viettävät suurimman osan vuorokaudesta piilossa.

Torakkalajeja on tuhansittain

Torakkalajeja on noin 4 600. Noin 30:tä tavataan ihmisen läheisyydessä, ja pieni osa elää sisätiloissa.

Suomessa yleisimpiä lajeja ovat saksantorakka eli russakka ja ruotsintorakka, joka muualla tunnetaan itämaisena torakkana.

Torakoille kelpaa ruoaksi melkein mikä vain. Niiden ulosteet ja muut eritteet saastuttavat elintarvikkeita. Ne voivat myös levittää tauteja, kuten salmonellaa ja muita vatsasairauksia.

Torakka vaihtaa strategiaa

Koska torakasta on paljon haittaa, niistä on yritetty päästä eroon monenlaisin keinoin.

Hämmästyttävien selviytymiskykyjensä ansiosta ne kuitenkin oppivat karttamaan niille asetettuja ansoja ja myrkkyjä tai olemaan välittämättä niistä.

Lue aiheesta lisää mutantteja käsittelevästä artikkelista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: