Miten korkealla hyönteiset lentävät?

Hyönteiset ovat sitkeitä lentäjiä. Kimalaisia on tavattu jopa 5 600 metrin korkeudessa.

Bees in the sky

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä korkeammalla ilmassa hyönteiset lentävät, sitä vaikeammat lento-olosuhteet niillä on. Ylöspäin mentäessä ilman lämpötila laskee ja happipitoisuus pienenee. Myös alhainen ilmanpaine tekee korkealla lentämisestä vaikeaa.

Monet hyönteislajit ovat kuitenkin osoittaneet, että ne kestävät äärimmäisiäkin oloja. Esimerkiksi kimalaisia on nähty vuorten rinteillä 5?600 metrin korkeudessa, missä ilman tiheys ja happipitoisuus on vain puolet siitä, mitä se on merenpinnan tasossa.

Pieniä hyönteisiä saattaa esiintyä ilmamassoissa jopa yli 2?000 metrin korkeudessa, missä voimakkaat ilmavirtaukset voivat viedä niitä hyvinkin pitkiä matkoja. Monet hyönteislajit liitelevät ilmavirtausten mukana etsiessään uusia elinalueita, joilla on ravintoa ja siten hyvät olot lisääntymiselle.

Useimmiten hyöteisten massamuutot ilmavirtausten mukana tapahtuvat muutaman sadan metrin korkeudessa. Matkalla voi olla samaan aikaan jopa miljoonia hyönteisiä. Tuulen mukana ne pääsevät tuhansia kilometrejä joutumatta käyttämään matkantekoon lihasenergiaa.

Hyönteiset ovat yömuuttajia

Hyönteisten muuttoja on seurattu tutkilla. Niillä on havaittu, että korkealla lentävät hyönteiset muuttavat usein öisin, jolloin hyönteisiä syöviä lintuja on vähemmän liikkeellä.

Ennen sadetta hyönteisten on havaittu lentävän normaalia matalammalla. Ilmeisesti ennen kaikkea ilman kosteuden lisääntyminen saa hyönteiset hakeutumaan lähemmäs maanpintaa.