Miksi valo vetää hyönteisiä puoleensa?

Tutkijoilla on useita selityksiä siihen, miksi keinovalo houkuttelee joitakin lentäviä hyönteisiä.

Insects swarming around lamp

Tutkijat ovat vanhastaan käyttäneet hyväksi lamppuja pyydystäessään yöaktiivisia hyönteisiä. Kokemusten mukaan valoon eivät kuitenkaan hakeudu kaikenlaiset pikku siivekkäät, vaan osa lajeista näyttää jopa karttavan sitä. On myös havaittu, että vaikka valo saattaa ensin kiinnostaa ötököitä, ne eivät aina lennä aivan kiinni valaisimeen, vaan ne pysyttelevät jonkin matkan päässä siitä tai kääntyvät viimeistään lähietäisyydeltä pois.

Hyönteisten käyttäytymiseen on useita syitä. Ilmeisesti keinovalo aiheuttaa joillekin enimmäkseen näköaistinsa varassa liikkuville hyönteisille suunnistusongelmia, sillä ainakin osa lajeista käyttää paikannusapuna kuuta. Jos eläinten aistijärjestelmä reagoi lamppuun kuin kuutamoon, suuntavaisto voi pettää.

Houkutteleviksi tekijöiksi on arveltu valaisimen säteilemää lämpöä ja valon aallonpituuden eli värin samankaltaisuutta hyönteisten ravinnonlähteinään suosimien kukkien kanssa. Erehtyessään luulemaan lamppua kuun valossa hohtavaksi kukaksi pölyttäjät etsiytyvät siihen vaistonvaraisesti. Keinovalo voi vaikuttaa myös lisääntymiskäyttäytymiseen houkuttelemalla sukukypsiä yksilöitä parveilemaan parittelun toivossa.

Insect lamp