Miksi mehiläinen kuolee pistettyään?

Mehiläisenpisto: Onko totta, että mehiläinen kuolee heti sen jälkeen, kun se on pistänyt?

© Photo by David Clode on Unsplash

Tehokas ase

Mehiläisyhdyskunnan työläisillä on takaruumissaan väkäsellinen pistin, jota ne eivät saa vedettyä irti ihmisen – ja muiden nisäkkäiden – ihosta pistettyään. Siksi mehiläinen vammautuu, kun se lähtee uudestaan liikkeelle: pistimen lisäksi siitä irtoaa pala takaruumista. Vammat aiheuttavat ennenaikaisen kuoleman.Koska pistin irtoaa mehiläisestä, se jää ihoon myrkkyrakon ja sitä tyhjentävien lihasten kanssa. Kokonaisuuteen kuuluvat myös rauhaset, jotka vapauttavat toisia työläisiä hyökkäämään kannustavaa viestiainetta, niin sanottua feromonia.

Mehiläisenpisto: Kamikaze-käytös pesän hyväksi

Itsemurhalentojen tapainen toimintamalli on kehittynyt mehiläisille ilmeisesti siksi, että ihmisen lisäksi monet eläimet ovat mieltyneet niiden hunajaan.

Äärimmäisen uhrautuva käyttäytyminen on kuitenkin biologisesti perusteltavissa sillä, että yhdyskunnan jäsenillä on yhteinen emo, kuningatar, joten pesää puolustaessaan ne puolustavat omaa perhettään.

Pistin on kehittynyt munanasettimesta

Mehiläistyöläisen pistin on lajinkehityksen aikana aseeksi muuttunut munanasetin. Se käsittää kolme erillistä piikkiä: yläpiikin ja kaksi rinnakkaista alapiikkiä. Välissä kulkee myrkkytiehyt, jonka kautta mehiläinen tyhjentää myrkkyrakon pistäessään. Pistin väkäsineen tunkeutuu syvemmälle ihoon, kun alapiikit liikkuvat edestakaisin.