Shutterstock

Mehiläinen ynnää ja vähentää

Nyt on todistettu kokeellisesti, että mehiläiset oppivat yhteen- ja vähennyslaskun. Kyseessä on ensimmäinen todiste hyönteisten laskupäästä.

Tarhamehiläisen aivojen koko on vain 1/20 000 ihmisaivoista. Siitä huolimatta se pystyy käsittelemään lukuja hämmästyttävällä varmuudella.

Kokeiden mukaan mehiläinen pystyy erottamaan lukumäärät yhdestä neljään ja jopa ymmärtämään nollan, eli se vastaa matemaattisilta kyvyiltään apinoita ja papukaijoja. Lisäksi tutkimus osoittaa, että mehiläiset oppivat paitsi laskemaan määriä myös plussaamaan ja miinustamaan.

14 mehiläistä harjoitusleirillä

Australialaisen RMIT-yliopiston tutkijat opettivat 14 mehiläiselle, että sininen väri tarkoittaa yhden lisäämistä ja keltainen väri yhden vähentämistä.

Mehiläiset ohjattiin Y-kirjainta muistuttavaan sokkeloon, jossa ne saivat valita, lentävätkö ne oikealle vai vasemmalle.

Sokerivetenä annettu palkinto kannusti mehiläisiä harjoittelemaan yhteen- ja vähennyslaskua.

© Shutterstock

Ennen sisäänmenoa niille esitettiin tietynvärisiä kuvioita, kuten kolme sinistä nelikulmiota.

Risteyksessä mehiläisten oli mahdollista lähteä oikeaan suuntaan, joka oli merkitty neljällä sinisellä nelikulmiolla, tai väärään suuntaan, joka oli merkitty esimerkiksi kahdella sinisellä nelikulmiolla.

Kun mehiläinen teki oikean valinnan, se palkittiin sokerivedellä. Väärästä valinnasta seurasi sen sijaan rangaistukseksi karvasta kiniinivettä.

Sokkelo toimi matematiikan opetusvälineenä

Tutkijat opettivat mehiläisiä laskemaan Y-kirjaimen muotoisella sokkelolla. Hyönteiset oivalsivat pian, että sininen väri tarkoittaa lisäämistä ja keltainen väri vähentämistä. Laskutaito osoitettiin valitsemalla suunta.

© Shutterstock & Mikkel Juul Jensen

PLUS: Mehiläisen pitää lisätä yksi

Siniset kuviot kertovat mehiläiselle, että sen pitää lisätä yksi. Oikea suunta sokkelossa on siis vasemmalle, sillä se on merkitty kolmella nelikulmiolla. Jos mehiläinen tekee oikean valinnan, se saa palkinnoksi sokerivettä (vihreä). Rangaistus virheestä on kiniinivesi (punainen).

© Shutterstock & Mikkel Juul Jensen

MIINUS: Mehiläisen pitää vähentää yksi

Keltainen tarkoittaa yhden vähentämistä, ja siksi mehiläisen pitää kolmen nelikulmion jälkeen valita oikea puoli, joka on merkitty kahdella keltaisella nelikulmiolla. Tälläkin kertaa oikein tehty valinta palkitaan sokerivedellä (vihreä).

Mehiläiset kehittyivät

Harjoittelu teki mehiläisistä varmempia, ja lopulta niiden onnistumisprosentti oli yli 70. Toisin sanoen oli käytännössä mahdotonta, että tulos oli puhdas sattuma.

Koe paljasti mehiläisten hämmästyttävän kyvyn operoida abstrakteilla tekijöillä, kuten symboleilla ja lukumäärillä ainakin viiteen asti. Tutkijat aikovat seuraavaksi selvittää, pystyvätkö mehiläiset oppimaan suurempia lukuja.