Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mehiläinen ynnää ja vähentää

Nyt on todistettu kokeellisesti, että mehiläiset oppivat yhteen- ja vähennyslaskun. Kyseessä on ensimmäinen todiste hyönteisten laskupäästä.

Shutterstock

Tarhamehiläisen aivojen koko on vain 1/20 000 ihmisaivoista. Siitä huolimatta se pystyy käsittelemään lukuja hämmästyttävällä varmuudella.

Kokeiden mukaan mehiläinen pystyy erottamaan lukumäärät yhdestä neljään ja jopa ymmärtämään nollan, eli se vastaa matemaattisilta kyvyiltään apinoita ja papukaijoja. Lisäksi tutkimus osoittaa, että mehiläiset oppivat paitsi laskemaan määriä myös plussaamaan ja miinustamaan.

14 mehiläistä harjoitusleirillä

Australialaisen RMIT-yliopiston tutkijat opettivat 14 mehiläiselle, että sininen väri tarkoittaa yhden lisäämistä ja keltainen väri yhden vähentämistä.

Mehiläiset ohjattiin Y-kirjainta muistuttavaan sokkeloon, jossa ne saivat valita, lentävätkö ne oikealle vai vasemmalle.

Sokerivetenä annettu palkinto kannusti mehiläisiä harjoittelemaan yhteen- ja vähennyslaskua.

© Shutterstock

Ennen sisäänmenoa niille esitettiin tietynvärisiä kuvioita, kuten kolme sinistä nelikulmiota.

Risteyksessä mehiläisten oli mahdollista lähteä oikeaan suuntaan, joka oli merkitty neljällä sinisellä nelikulmiolla, tai väärään suuntaan, joka oli merkitty esimerkiksi kahdella sinisellä nelikulmiolla.

Kun mehiläinen teki oikean valinnan, se palkittiin sokerivedellä. Väärästä valinnasta seurasi sen sijaan rangaistukseksi karvasta kiniinivettä.

Sokkelo toimi matematiikan opetusvälineenä

Tutkijat opettivat mehiläisiä laskemaan Y-kirjaimen muotoisella sokkelolla. Hyönteiset oivalsivat pian, että sininen väri tarkoittaa lisäämistä ja keltainen väri vähentämistä. Laskutaito osoitettiin valitsemalla suunta.

Mehiläiset kehittyivät

Harjoittelu teki mehiläisistä varmempia, ja lopulta niiden onnistumisprosentti oli yli 70. Toisin sanoen oli käytännössä mahdotonta, että tulos oli puhdas sattuma.

Koe paljasti mehiläisten hämmästyttävän kyvyn operoida abstrakteilla tekijöillä, kuten symboleilla ja lukumäärillä ainakin viiteen asti. Tutkijat aikovat seuraavaksi selvittää, pystyvätkö mehiläiset oppimaan suurempia lukuja.

Lue myös:

Bi suger honning fra blomst
Hyönteiset

Mehiläinen – miten mehiläinen tekee hunajaa?

1 minuuttia
Hyönteiset

Mehiläisenpisto: Miksi mehiläinen kuolee pistettyään?

1 minuuttia
Hyönteiset

Tämä kesä on Pohjolan vaarallisimman eläimen paratiisi

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota