Pistiäinen muuttaa leppäkerttuun
Vainopistiäisen toukka syö elävää leppäkerttua sisältä päin.

Vainopistiäiset ovat nimensä mukainen hyönteisryhmä. Dinocampus coccinellae -laji vainoaa erityisesti leppäkerttua. Se munii munansa leppäkerttuun ja tekee tästä elävän ruokinta-automaatin.
Dinocampus coccinellae on leppäkertuissa yleinen loinen. Pistiäisnaaras munii yhden munan leppäkertun mahaan, jonka suojassa se kypsyy seuraavat parikymmentä vuorokautta. Kun munasta on kuoriutunut toukka, se käyttää ravinnokseen isäntänsä sisusten kudoksia.
Lopulta se syö reiän leppäkertun mahaan, kiinnittyy sen jalkojen väliin ja kehrää ympärilleen kotelon. Isäntä muuttuu vasten tahtoaan hautomoksi ja ruokintakoneeksi. Toukka ottaa ravintonsa leppäkertusta, mutta se syö isäntäänsä vain sen verran, että tämä pysyy hengissä.
Loinen tekee leppäkertun osittain liikuntakyvyttömäksi, mutta isännän sätkyttely pitää monet toukkaa tavoittelevat saalistajat loitolla. Kehityttyään täysikasvuiseksi pistiäinen jättää leppäkertun rauhaan.
Tutkijoiden yllätykseksi joka neljäs leppäkerttu toipui päästyään eroon loisesta. Vainopistiäisten ja leppäkerttujen epäsuhtaista yhteiseloa tutkivat kanadalaisen Montrealin yliopiston biologit.