Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaskas

Kaskaiden ääni sattuu korviin

Kovaäänisimmät kaskaat voi kuulla 800 metrin päähän. Miten pieni hyönteinen pystyy tuottamaan niin kovan äänen?

Shutterstock

Miksi kaskaat metelöivät?

Kaskaat ovat kovaäänisimpiä hyönteisiä. Kun koiraskaskaat ilmoittavat laulullaan naaraille olinpaikkansa, niiden äänenvoimakkuus nousee jopa 90 desibeliin, ja ääni kuuluu 800 metrin päähän.

Australialaisen Cyclochila australasiae -lajin laulun on mitattu kaikuvan jopa 120 desibelin voimalla, joten se voi tuntua kipuna ihmisen korvissa.

Myös monet lintulajit häiriintyvät kaskaiden laulusta. Metelin on havaittu häiritsevän kaskaitakin, sillä usein koiraat itsekin peittävät kuuloelimensä.

Mistä kaskaan ääni on peräisin?

Kaskaat tuottavat laulunsa takavartalossaan sijaitsevien lihasten avulla. Kaskaiden takaosassa on kaksi rumpua muis-tuttavaa elintä, joista lähtee voimakas ääni, kun niihin kiinnittyneet lihakset jännittyvät.

Ääntä voimistaa vielä siivissä oleva kalvo, jonka ansiosta koko hyönteinen toimii vahvistimena. Jokaisella lajilla on oma tapansa laulaa. Lauluäänen taajuus ja voimakkuus riippuvat lämpötilasta ja vuorokaudenajasta.

Jotkin kaskaat laulavat vain hämärässä ja hiljaa, toiset taas täyttävät päivän kuumimmat tunnit konsertillaan.

Kuuntele kaskaan laulua:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota