Kärpänen istuu ihmisen päällä

Hikoileva ihminen tarjoaa kärpäsille herkkuhetken

Miksi kärpäset hakeutuvat ärsyttävästi erityisesti ihmisen suun seudulle ja silmäkulmiin?

Miksi kärpäset hakeutuvat ärsyttävästi erityisesti ihmisen suun seudulle ja silmäkulmiin?

Shutterstock

Hiki houkuttelee kärpäsiä

Usein tuntuu siltä kuin kärpästen elämäntehtävänä olisi ihmisten ärsyttäminen. Erityisesti kuumilla ja kuivilla seuduilla kärpästen käyttäytyminen vaikuttaa aggressiiviselta. Tämä johtuu siitä, että ihmiset tarjoavat kärpäsille runsaasti ravintoa.

Ne käyttävät hyödykseen kaikki iholle hien mukana kulkeutuvat ravintoaineet, kuten kivennäis- ja hivenaineet, ja nesteen. Mitä enemmän ihminen hikoilee, sitä houkuttelevampi hän on kärpäsille.

Kärpänen maistaa jaloillaan

Täysikasvuisten kärpästen imukärsä on tarkoitettu nimenomaan nestemäisen ravinnon syömiseen. Sen suuosissa on eräänlainen pumppu, jonka avulla se voi kerätä vähäisenkin nesteen ihmisen iholta.

Kärpäsiä houkuttelee ensinnäkin se, että ihminen on yleensä ympäristöään lämpimämpi. Koska kärpäset pystyvät havaitsemaan tarjolla olevan ravinnon jaloillaan, ne tietävät heti iholle laskeuduttuaan paikan sopivan ruokailuun.

Kärpänen hieroo jalkojaan

Kärpänen hieroo usein jalkojaan toisiaan vasten. Hierominen irrottaa siitepölyä ja likaa, jolloin kärpänen haistaa ja maistaa jaloillaan paremmin.

Mitä enemmän nestettä iholla on, sitä parempi tilanne on kärpäsen kannalta. Siksi kärpäset hakeutuvatkin mahdollisimman kosteisiin ihon osiin, kuten syljestä kosteisiin suupieliin tai silmäkulmien ympäristöään kosteammalle iholle.

Kärpäset rakastavat mätää

Kärpäset suosivat myös raatoja ja ylikypsiä tai mätäneviä hedelmiä. Kärpäsparven kieppuminen hedelmien ympärillä kertoo, että ainakin osa niistä on pilaantunut, sillä mätänemisprosessissa syntyy kärpäsiä puoleensa vetävää lämpöä.

kärpäset syövät hedelmiä

Kärpäsiä houkuttelee ylikypsästä hedelmästä hohkaava lämpö.

© Shutterstock

Pehmenevistä hedelmistä ne pystyvät helposti imemään nestettä.