Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen

Ampiaisen ja mehiläisen pisto voi olla tappava

Mehiläisen tai ampiaisen pisto aiheuttaa allergisen reaktion jopa viidelle prosentille ihmisistä. Joskus seurauksena voi olla jopa kuolema.

Shutterstock/Irina Kozorog

Jos saat mehiläisen, ampiaisen tai herhiläisen piston, siitä voi seurata pahimmassa tapauksessa tajuttomuus, kouristuksia tai sydämenpysähdys.

Kun ympärilläsi pörräävät hyönteiset tuntevat itsensä uhatuksi, ne käyttävät takaruumiissaan olevaa piikkiä, joka on yhteydessä myrkkyrakkoon, ja tyhjentävät sen sisällön ihmisen ihoon.

Hyönteisen myrkkyrakossa on myrkkyä vain yksi gramman tuhannesosa, mutta se on hyvin voimakasta. Se sisältää entsyymejä ja aineita, jotka vaikuttavat verisuoniin, hermoihin ja kehon muihin soluihin.

Vaikka vuosittain kirjataan vain muutama mehiläisen tai ampiaisen pistosta aiheutunut kuolemantapaus, on aina syytä hakeutua lääkäriin, jos saa pistoksen suuhun tai kaulaan, jos pistoksia on useita tai jos oireet ovat rajuja.

Mitä eroa on mehiläisillä, ampiaisilla ja herhiläisillä?

Ampiainen on tavallinen kaikkialla, missä on ihmisiä, ja varsinkin loppukesästä ne voivat käyttäytyä aggressiiviseksi etsiessään ravintoa. Ne voivat käyttäytyä arvaamattomasti myös, jos niiden pesä hajoa tai ne tuntevat olonsa uhatuksi. Erityisen ärhäköitä ne voivat olla etsiessään mettä.

Herhiläinen on isokokoinen ampiaislaji, ja se muistuttaa muodoltaan ja väreiltään tavallista ampiaista. Se ei ole kovin aggressiivinen, mutta kun se pistää, myrkky on voimakasta ja pistoskohta kivulias, sillä myrkky sisältää muun maussa asetyylikoliini-välittäjäainetta.

Toisin kuin ampiaiset mehiläiset ovat erittäin rauhallisia, mutta nekin voivat turvautua aseeseensa, jos niiden pesää uhataan tai niiden päälle astutaan. Mehiläisen pisto ei ole niin kivulias kuin ampiaisen, vaikka pistin erittää enemmän myrkkyä. Mehiläinen pistää vain kerran ja kuolee sitten hitaasti.

Erota surisijat toisistaan

Vaikka mehiläinen, ampiainen ja herhiläinen muistuttavat toisiaan, niissä on myös selkeitä eroja.

Miten pistoa hoidetaan?

Olipa kyse mistä ärhäkkäästä pörisijästä tahansa, lopputulos on yhtä myrkyllinen. Parasta onkin aina yrittää kaikin keinoin välttyä mehiläisen ja ampiaisen pistoilta.

Jos mehiläinen kuitenkin pääsee pistämään, sen pistin myrkkypusseineen irtoaa ja jää kiinni ihmisen ihoon. Jotta koko myrkkypussin koko sisältö ei ehtisi siirtyä ihon sisään, mehiläisen piikki on syytä poistaa mahdollisimman nopeasti terävällä esineellä pyyhkäisemällä. Kylmä kääre, lepo ja kertomusten mukaan sipuliviipale pistokohdan päällä lievittää kipua.

Allerginen voi kuolla mehiläisen tai ampiaisen pistoon

Ampiaisille ja mehiläisille allergisille pistot aiheuttavat turvotusta ja kutinaa. Jos kyseessä on vakavampi allergia, pisto voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion, joka voi olla hengenvaarallinen.

Ihmisistä noin viisi prosenttia on allergisia mehiläisen tai ampiaisen pistoille. Antihistamiini ja kortisoni lievittävät oireita. Jos henkilö saa todella voimakkaita oireita mehiläisen tai ampiaisen myrkystä, hän saa lääkäriltä pistojen varalta adrenaliiniruiskun. Jos pistokselle vakavasti allerginen henkilö ei saa antihistamiinia tai adrenaliiniruisketta ajoissa, hän voi jopa menehtyä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota