17 vuoden odotuksen jälkeen: kiireellä kosimaan

Yhdysvaltalaiset kaskaat elävät vuosia näkemättä päivänvaloa. Ne kasvavat hitaasti äärimmäisen niukalla juurimehulla, ja 17 vuoden päästä ne elävät muutaman viikon kiihkeästi, kun ne yrittävät muutamassa viikossa löytää kumppanin, paritella ja munia 600 munaa oksanhaaraan. Vuonna 2021 suuri pesue, Brood X, ryömi pinnalle. Se sai aikaan lyhyessä ajassa yhden maapallon laajimmista eläinten massaesiintymisen.

Yhdysvaltalaiset kaskaat elävät vuosia näkemättä päivänvaloa. Ne kasvavat hitaasti äärimmäisen niukalla juurimehulla, ja 17 vuoden päästä ne elävät muutaman viikon kiihkeästi, kun ne yrittävät muutamassa viikossa löytää kumppanin, paritella ja munia 600 munaa oksanhaaraan. Vuonna 2021 suuri pesue, Brood X, ryömi pinnalle. Se sai aikaan lyhyessä ajassa yhden maapallon laajimmista eläinten massaesiintymisen.

Gerry Broome/AP/Polfoto

Kun miljardit kaskaat kömpivät esiin maasta Yhdysvalloista, näky on raamatullinen.

Ihmiset joutuvat kahlaamaan kumisaappaissa polviin ulottuvassa ruskeassa kaskasmassassa, joka peittää nurmikot ja kadut. Yhdysvaltalaisen Magicicada-suvun pesueet ilmaantuvat 17 vuoden piileskelyn jälkeen ihmisten ilmoille ja täyttävät muutaman viikon ajan ilman kovaäänisellä laulullaan.

Koiraat laulavat serenadia houkutellakseen naaraita ja päästäkseen parittelemaan turvatakseen lajin säilymisen.

Muutaman viikon päästä kaikki on ohi, ja seudulle laskeutuu jälleen rauha.

Vuonna 2021 suuri pesue, Brood X, ryömi pinnalle. Se sai lyhyessä ajassa aikaan yhden maapallon laajimmista eläinten massaesiintymisen.

VIDEO: Katso, miten kaskaat valtasivat Cincinnatin USA:ssa:

Liian runsas ateria pedoille

17 vuoden kierto on hyönteisten parissa ennätyspitkä. Kaskaiden heimossa on lähes tuhat lajia, ja niistä useimmat parveilevat 1–7 vuoden välein. 17 ja 13 vuoden esiintymiskierto on seitsemän lajia käsittävän Magicicada-suvun erikoisuus.

Pitkä elinkierto on tehokas puolustuskeino kaskaiden luontaisia vihollisia, lintuja ja petopistiäisiä, vastaan. Magicicada-kaskaat käyvät maan pinnalla vain täysikasvuisina. 13 tai 17 vuotta kestävän toukkavaiheensa ne viettävät maanpinnan alla.

Jotta jokin petoeläin voisi erikoistua saalistamaan juuri niitä, sillä pitäisi olla sama esiintymiskierto. Sellaista petoa ei vielä ole syntynyt.

17 vuotta yksin maan alla

Kun kaskaan toukka on kuoriutunutmunasta, se kaivautuu maan alle ja käy siellä läpi viisi kehitysvaihettaan suojassa pedoilta. Ravinnokseen se imee juurista laihaa kasvinestettä.

Päivä 1:

Kaskasnaaras laskee jopa 600 munaa puunlatvan uloimpien oksien rakoihin. Naaras munii munat yleensä parinkymmenen kappaleen rypäissä.

© J. H Robinson/Getty Images

Viikot 6–10:

Muna kypsyy oksanraossa. Toukka kuoriutuu 6–10 viikon päästä.

© J. H Robinson/Getty Images

Viikot 6–10:

Kaskastoukka eli nymfi putoaa maahan ja alkaa heti kaivautua maahan ainakin 30 sentin syvyyteen.

© C.R. Arbogast/AP/Polfoto

Vuodet 0–17:

Toukka hakeutuu juurien tuntumaan. Toukat elävät juurien vähäravinteisella kasvi­nesteellä, mikä osaltaan hidastaa niiden kehitystä.

© C. Capozziello/Scanpix

Vuodet 0–17:

Toukka käy läpi viisi kehitysvaihetta maan alla. Jokaista vaihetta edeltää nahanluonti, mutta ruumiinrakenne ja raajojen lukumäärä pysyy samana.

© NatureP rod./Nature pl

Yksi peto olisi omiaan pitämään kaskaiden massaesiintymiset kurissa. Ampiaisen sukuista Sphecius speciosus -petopistiäistä kutsutaan kaskaantappajaksi ja kaskashaukaksi, koska sen pääasiallista ravintoa ovat kaskaat.

Sen elinkierto on kuitenkin vain yksi vuosi, joten sen täytyy tyytyä niihin kaskaslajeihin, joita esiintyy joka vuosi. Kun Magicicada-lajit ilmestyvät, ne selättävät petopistiäisen silkalla runsaslukuisuudellaan.

Kun 17- ja 13-vuotiskaskaat ovat maan päällä, ne ovat helppoja saaliita. Niillä ei oikeastaan ole mitään keinoja panna hanttiin saalistajilleen. Linnut herkuttelevat eritoten vasta nahkansa luoneilla kaskailla, jotka ovat vielä makoisan pehmeitä.

Kaskaat ovat harmittomia mutta tungettelevia. Tässä näyte USA:n itärannikon pesueesta.

© K. Kasmauski/Corbis/Polfoto

12 pesuetta jakaa USA:n

Tutkijat tuntevat Yhdysvalloissa 13 eri kaskasyhdyskuntaa eli pesuetta, jotka tulevat esiin 17 vuoden välein kukin omalla alueellaan. Tosin yhtä pesuetta ei ole nähty vuoden 1954 jälkeen, joten se on ilmeisesti kuollut sukupuuttoon.

Kerralla maasta esiin mönkivä monimiljardipäinen kaskasjoukko on kuitenkin ylivoimainen vastustaja. Saalistajat eivät millään pysty syömään niitä kaikkia. Henkiin jääneet yksilöt kiipeävät turvaan puunlatvoihin ja alkavat etsiä lisääntymiskumppania.

14 päivää maan päällä

Kun kaskas 17 vuoden erakkoelämän jälkeen nousee maan päälle, sillä on pari viikkoa aikaa luoda nahkansa, pariutua ja panna uusi sukupolvi alulle. Sitten se voi kuolla.

Päivä 1:

Lähes täysikasvuinen toukka lähtee kohti pintaa, kun lämpötila 20 sentin syvyydessä on 17 astetta. Se on alkanut kaivaa uloskäyntiä jo aiemmin.

© D.A. Murawski/NGS

Päivä 2:

Toukka kiipeää lähimpään puuhun ja etsii suojaisan paikan, jossa se voi suoriutua viimeisestä muodonmuutoksestaan.

© D. Wechsler/Nature pl

Päivät 6–8:

Kun toukka on luonut nahkansa, kestää viikon verran, ennen kuin uusi nahka on kovettunut ulkoiseksi tukirangaksi ja aikuiselämä voi alkaa.

© C. Hunt/Corbis/Polfoto

Päivä 8:

Koiraat parveilevat puunlatvoissa. Koiraat lentelevät puusta puuhun sirkuttaen kova­äänisesti. Ihmiskorvia raastava sirkutus on lemmenlaulu, jolla koiraat kutsuvat naaraita.

© C. Kaster/AP/Polfoto

Päivät 10–14:

Kun naaras on vastannut koiraan kutsuun myöntävästi napsauttamalla siivillään, seuraa parittelu ja muniminen. Sitten elinkaaren loppu häämöttää.

© ALAMY/ALL OVER

Elinkierto suojasi sään oikuilta

Kaskaiden omintakeinen esiintymiskierto kehittyi todennäköisesti jo noin 1,5 miljoonaa vuotta sitten pleistoseeniksi kutsutulla kaudella. Kausi alkoi 2,6 miljoonaa vuotta sitten ja päättyi viimeisimpään jääkauteen noin 11 500 vuotta sitten.

Pleistoseenin aikana maapallon ilmasto muuttui rajusti suuntaan ja toiseen. Pitkä toukkavaihe maan suojissa ilmeisesti auttoi kaskaita selviämään ankeiden aikojen yli.

Toukkavaiheessaan kaskas ei ole horroksessa, vaan se yksinkertaisesti kehittyy äärimmäisen hitaasti. Yksi syy verkkaiseen kasvuun on niiden ruokavalio: neste, jota kaskaan toukat imevät kasvien juurista on erittäin vähäravinteista.

Proteiinivälipala: Kaskaissa on paljon proteiinia ja vähän rasvaa. Aasiassa ne ovatkin arvostettua ruokaa.

Koiras laulaa kuin paineilmavasara

Hidastempoisen maanalaisen toukkavaiheen vastapainoksi muutaman viikon kestävä pyrähdys maan päällä on hyvin kiihkeä. Sen aikana pitää ehtiä varttua aikuiseksi, jatkaa sukua ja kuolla.

Yhdysvaltojen eteläosissa kaskaat ryömivät esiin yleensä huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa. Pohjoisemmilla seuduilla kaskaskausi lähtee käyntiin toukokuussa tai kesäkuun alussa.

Silloin alkaa massiivinen parinmuodostusliikehdintä. Koiraat kiipeävät puunlatvoihin ja alkavat kutsua naaraita ehtiäkseen lisääntyä ennen kuolemaansa.

Vihdoinkin seuraa! Kun aika on kypsä, 17-vuotiskaskaat tulevat esiin miljardien yksilöiden parvissa.

© C. Hunt/Corbis/Polfoto

Yksinäinen ja pitkä lapsuus varmistaa lajin säilymisen

Lapsuus ja nuoruus yksin maan alla voi kuulostaa kolkolta, mutta lajin säilymisen kannalta se on järkevä ratkaisu. Kun kaskas käy maan päällä vain 17 vuoden välein, petoeläimet eivät voi erikoistua syömään sitä. Kun massaesiintymisen aika koittaa,yhdenkään hyönteissyöjän kanta ei ole niin runsaslukuinen, että laji voisi uhata kaskaiden lisääntymistä.

Kaskaiden täytyy löytää lisääntymiskumppani omasta yhdyskunnastaan, jotta jälkeläisten elinkierto ei mene sekaisin. Toisaalta seka-avioliittojen todennäköisyys on käytännössä olematon, sillä eri yhdyskunnat eivät esiinny maan päällä samoina vuosina.

Kaskaskoiraan ruumiin takaosassa on kaksi rumpukalvomaista tymbaalielintä, joista lähtee voimakas siritysääni, kun niihin kiinnittyneet lihakset jännittyvät. Ääntä voimistaa vielä siivissä oleva kalvo, jonka ansiosta koko hyönteinen toimii vahvistimena. Ääntä pitävät vain koiraat.

Kun koiraskaskaat ilmoittavat laulullaan naaraille olinpaikkansa, äänenvoimakkuus voi nousta sataan desibeliin. Kuulokokemusta on verrattu paineilmavasaran tai ohi kiitävän junan aikaansaamaan meteliin.

Kun koiraskaskaat ilmoittavat laulullaan naaraille olinpaikkansa, äänenvoimakkuus voi nousta sataan desibeliin. Kuulokokemusta on verrattu paineilmavasaran tai ohi kiitävän junan aikaansaamaan meteliin.

Toukokuussa 1902 Yhdysvaltojen presidentti Theodore Rooseveltin kaatuneiden muistopäivän puhe hukkui kaskaiden lemmenkutsuihin.

Rooseveltin puhetta häiriköineet kaskaat kuuluivat pesueeseen 2, joka on tunnetuin siksi, että sen esiintymisalue käsittää suuren osan Yhdysvaltojen taajaan asutusta itärannikosta ja ulottuu monen miljoonakaupungin liepeille. Keväällä 2013 sen koiraat pitivät sellaista mekkalaa, että monin paikoin ihmisten piti kadulla keskustella huutamalla.

Kolme punaista pilkkua verkkosilmien välissä ovat pistesilmiä, joilla kaskas aistii valon voimakkuutta ja vaihtelua.

© Tony Kurdzuk/Corbis/Polfoto

Tutkijat ennustavat seuraavia esiintymisiä

Biologit ovat tunnistaneet 14 pesuetta, joista 14:lla on 17 vuoden elinkierto, ja neljä pesuetta, joilla on 13-vuotinen kierto. Kaksi pesueista on tosin nyt kuollut sukupuuttoon. Tutkijoilla on tekeillä tarkka kartta kaskaiden levinneisyydestä.