Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Moose
Eläimet

Miksi hirvellä on parta?

Mihin hirvi tarvitsee leukapartaansa?

Hirven alaleuasta roikkuu karvapeitteinen ihopoimu, jota sanotaan parraksi tai kelloksi. Se on elävää kudosta, ja varsinkin nuorilla hirvillä siinä voi olla pitkä, jopa 30-senttinen, häntämäinen uloke, joka keikkuu leuan alla kuin heiluri.

Hirven varttuessa häntämäinen uloke lyhenee tai katoaa kokonaan ja itse parta tulee isommaksi ja pörheämmäksi. Leukaparran ulkonäkö vaihtelee iän ja sukupuolen mukaan, ja tutkijat uskovatkin, että hirvet tunnistavat lajitoverinsa parran mukaan. Nuorina urokset ja naaraat ovat jokseenkin samankokoisia, joten leukaparta voi osaltaan auttaa hirviä määrittämään toistensa sukupuolen ja sukukypsyyden.

On myös arveltu, että partaa käytetään hajumerkkien jättämiseen. Kiimaisten uroshirvien on havaittu hankaavan partaansa virtsaan. Ehkä ne pyyhkivät parrallaan virtsamerkkejä maastoon houkuttelemaan naaraita. Toisten teorioiden mukaan parta auttaa haihduttavaa liikalämpöä. Toisaalta se voi olla vain tarpeettomaksi jäänyt surkastuma.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota