Hevoset: Hevonen ilmeilee kuin ihminen

Brittitutkijat ovat kartoittaneet, miten hevoset ilmeilevät sosiaalisissa tilanteissa. Tutkimuksen mukaan hevoset ilmaisevat itseään 17 erilaisella ilmeellä.

Hevonen ilmeilee kuin ihminen

Toisilleen läheistä sukua olevien lajien voi olettaa käyttäytyvän samalla tavalla, mutta ihminen ja hevonen ovat evoluution näkökulmasta niin kaukana toisistaan, että yhteistä luulisi olevan niukasti.

Brittiläisen Sussexin yliopiston tutkimus kuitenkin osoittaa, että ainakin ilmeissä on paljon samaa.

Hevoset iskevät silmää

Tutkijat tarkastelivat hevosia videotallenteilta, joissa ne olivat erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja tunnetiloissa.

Kartoittamalla naaman lihasten liikkeitä ja eri liikkeiden yhdistelmiä tutkijat laskivat, että hevonen ilmaisee itseään 17 eri ilmeellä. Niistä kymmenkunta oli samanlaisia kuin ihmisellä. Ilmeeksi luettiin myös muun muassa kielen näyttäminen ja silmän vinkkaaminen.

Ilmeiden runsaus yllätti, sillä vaikka ihmisellä on 27 ilmettä, esimerkiksi lähimmällä sukulaislajillamme simpanssilla niitä on 13.

Hevoset ja simpanssit viestivät kehollaan

Hevosmimiikka ei ole ainoa eläinten kieli, josta tutkijat ovat kiinnostuneita. Lue, miten simpanssit houkuttelevat toisiaan harrastamaan seksiä, pyytävät toisiltaan asioita tai sanovat "siirry" viittomalla: