Viime vuosikymmeninä on saatu useissa tutkimuksissa näyttöä siitä, että myös kohtuullisella alkoholinkäytöllä on haittavaikutuksia.
Alkoholia ei ole kuitenkaan julistettu täysin pannaan muun muassa sen kulttuurisen merkityksen vuoksi. Onhan alkoholin nauttimisella vuosituhantiset juuret.
Mutta mikä on perimmäinen syy siihen, että käymistuotetta janotaan?
Tutkimusryhmä on ilmeisesti löytänyt vastauksen kysymykseen – tarkkailemalla Panaman viidakossa eläviä hämähäkkiapinoita.
Alkoholi näkyy virtsassa
Tutkijat havainnoivat sitä, mitä apinoilla oli tapana syödä, ja totesivat, että niille kelpasivat hyvin palmujen käyneet hedelmät, jotka sisälsivät vähän etanolia eli alkoholia.
Analysoimalla apinoiden virtsan koostumusta päästiin alkoholin hajoamistuotteiden jäljille. Kävi nimittäin ilmi, että apinoiden käyneistä hedelmistä saama etanoli imeytyi eikä vain kulkenut ruoansulatusjärjestelmän läpi.