Miltä mustaleski näyttää?
Mustaleski on musta hämähäkki, jolla on pyöreä kiiltävä takaruumis.
Mustanlesken ruumiin alapuolella on lajille tunnusomainen oranssinpunainen tiimalasikuvio.

Mustaleski on helppo tunnistaa ruumiin alapuolella olevasta punertavasta tiimalasikuviosta.
Naaraan ruumis on 1,2–1,6 senttimetriä pitkä, ja sen jalat ovat vielä pidemmät.
Koiras on kolmasosan naaraan koosta, ja naaras on usein väritykseltään vaaleampi ja siinä on pieniä punaisia pilkkuja. Koiraita tavataan harvoin, mikä saattaa johtua siitä, että naaras voi syödä koiraan parittelun jälkeen.
Mustaleski syö hyönteisiä kuten kärpäsiä, kuoriaisia, muurahaisia ja heinäsirkkoja ja käyttää niiden pyydystämiseen kahta keinoa: verkkoa ja myrkkyä.
Hämähäkinverkko koostuu vahvoista toisiinsa yhdistetyistä seittilangoista. Kun saalis jää siihen kiinni, hämähäkki rientää paikalle, puraisee hyönteistä ja lamauttaa sen myrkyllä, minkä jälkeen se voi nautiskella ateriasta kaikessa rauhassa.
Missä mustialeskiä elää?
Mustaleski Latrodectus mactans elää pääasiassa Yhdysvalloissa, vaikka mustaleski-nimitystä voidaan joskus käyttää muuallakin elävistä Latrodectus-lajeista.
Mustaleski viihtyy vain trooppisessa tai subtrooppisessa ilmastossa, joten jos mustialeskiä joskus päätyy konttialusten salamatkustajana Pohjois-Eurooppaan, ne eivät selviä luonnossa hengissä kovin monta päivää.
Etelä-Euroopan maissa kuten Espanjassa, Italiassa, Kreikassa ja Kroatiassa voi kuitenkin olla mahdollisuus törmätä lajiin.
Mustaleski kuuluu laajaan sukuun, joten sitä muistuttavia muita Latrodectus-hämähäkkejä voi tavata muuallakin maailmassa.
Muita Latrodectus-lajeja:
- Punaselkähämähäkki, Latrodectus hasselti, elää Australiassa.
- Latrodectus bishopi viihtyy Floridassa.
- Latrodectus geometricus on kotoisin Etelä-Afrikasta.
- Latrodectus tredecimguttatus oleskelee Välimeren ympäristössä.
Lue myös Suomen hämähäkeistä
Onko Euroopassa mustialeskiä?
Mustaleski voi tulla vastaan myös Euroopassa, mutta siellä on todennäköisempää törmätä suvun eurooppalaiseen lajiin Latrodectus tredecimguttatukseen.
Latrodectus tredecimguttatus elää Välimeren ympäristössä, ja sen takaruumiissa on jopa 13 punaista pistettä.

Latrodectus tredecimguttatuksella voi olla jopa 13 punaista täplää takaruumiissaan.
Latrodectus tredecimguttatuksen myrkky on yhtä voimakasta kuin yhdysvaltalaisen mustanlesken, mutta eurooppalaislaji puree harvemmin, ja Euroopasta tunnetaan vain kaksi lajiin liittyvää kuolemantapausta.
Ei ole täyttä varmuutta siitä, mikä Latrodectus-laji on aiheuttanut kuolemat, koska laji voidaan määrittää vain, jos yksilö saadaan kiinni, eikä se onnistunut.
Olipa laji mikä hyvänsä, kuolemantapaukset olisi voitu välttää, jos käytössä olisi ollut vastamyrkkyä.
Kuinka myrkyllinen mustaleski on?
Mustaleski on yksi maailman myrkyllisimmistä hämähäkeistä.
Muiden Latrodectus-suvun hämähäkkien tavoin se sisältää hermomyrkkyä, jolla on lihaksia lamaava vaikutus.
Yksi tippa mustanlesken myrkkyä on 15 kertaa niin myrkyllistä kuin kalkkarokäärmeen myrkky – ja riittää siis tappamaan ihmisen.
Ei kuitenkaan tiedetä, miksi mustanlesken myrkky on niin vahvaa, että se voi tappaa ihmisen, kun laji kuitenkin saalistaa vain pieniä hyönteisiä.
Massachusettsin yliopiston mukaan vastaus piilee latrotoksiini-proteiinissa. Latrotoksiinin nimi juontuu Latrodectus-suvun nimestä, sillä kaikki suvun hämähäkit erittävät sitä.
Tutkimus osoitti, että mustanlesken myrkky on voimakasta siksi, että hämähäkeillä on ollut evoluution näkökulmasta vain lyhyt aika kehittää myrkky. Muutkin myrkylliset hämähäkkilajit tuottavat latrotoksiinia mutta vain vähemmän.

Latrodectus tredecimguttatus – koiras ja naaras vierekkäin
Kuvassa nähdään Latrodectus tredecimguttatus –koiras (vas.) ja -naaras.
Mustaleski syö kumppaninsa
Latrodectus-suvun hämähäkeille on yhteistä se, että naaraat saattavat syödä koiraan parittelun jälkeen. Mustaleski-nimi juontuu juuri tästä taipumuksesta.
Tästä syystä koiraalta vaaditaan jonkin verran viekkautta. Naaraan hedelmöittämiseksi hämähäkkikoiraan on sekä ehdittävä herättää naaraan mielenkiinto, paritella ja päästä karkuun ennen kuin koirasta paljon isompi ja nälkäinen naaras ehtii käydä sen kimppuun.
Millaisia oireita mustanlesken purema aiheuttaa?
Mustanlesken puraisu aiheuttaa useimmiten vain puremakohdan kipua, turvotusta ja punoitusta.
Joissakin tapauksessa myrkytys voi aiheuttaa jo 30–60 minuutissa vakavampia oireita.
Mustanlesken puraisusta voi seurata seuraavia vakavia oireita:
- Lihaskouristukset
- Kuume
- Vatsakivut
- Pahoinvointi ja oksentelu
- Kasvolihaskouristukset
- Päänsärky
- Voimakas verenpaineen kohoaminen
- Sykkeen kiihtyminen
Voiko mustaleski tappaa ihmisiä?
Mustanlesken purema voi olla ihmiselle tappava. Jos myrkky pääsee lamaamaan hengityslihakset, hengitys voi pysähtyä ja johtaa kuolemaan.
Mustanlesken jokainen purema ei kuitenkaan johda kuolemaan, kertoo araknologi ja Tanskan luonnonhistoriallisen museon professori Nikolaj Scharff:
”Jokainen pisara mustanlesken myrkkyä on hyvin voimakasta, mutta sen ruiskuttaman myrkyn määrä vaihtelee. Puraisun kohteeksi joutuminen on epämiellyttävää, ja vatsakivut, kasvolihaskouristukset ja sykkeen kiihtyminen voivat johtaa kuolemaan.”
Ihmisiä kuolee kuitenkin puremaan harvoin, Nikolaj Scharff toteaa. Viimeisin raportoitu kuolemantapaus on vuodelta 1983.
Tämä johtuu siitä, että oireet ovat harvoin hengenvaarallisia, sekä siitä, että nykyisin mustanlesken puraisemaksi tulee aiempaa harvempi, Nikolaj Scharff selittää:
”Nykyisin on erittäin harvinaista saada mustanlesken purema. Hämähäkkilaji kutoo verkkonsa mielellään jonnekin piiloon, ja ennen ne saattoivat usein virittää verkkonsa käymälöiden istuimien alle. Silloin saattoi käydä niin, että istuimelle asetuttaessa sai takamukseensa pureman.”
Haluatko tietää lisää myrkyllisistä hämähäkeistä? Lue tästä lisää maailman myrkyllisimmistä hämähäkeistä.