Shutterstock
Tyttö syö hämähäkin

Montako hämähäkkiä syöt vuodessa?

Syöt vähintään kahdeksan hämähäkkiä vuodessa. Tämä on yleinen luulo, mutta pitääkö se paikkansa? Lue tästä tieteen vastaus.

Syöt ainakin kahdeksan hämähäkkiä vuodessa

Olet varmasti kuullut, että pienet hämähäkit voivat ryömiä suuhusi, kun makaat nukkumassa. Ja että näin syöt vuoden mittaan vähintään kahdeksan hämähäkkiä.

Pitääkö se sitten paikkansa?

Se, että söisimme hämähäkkejä, on sitkeä myytti, eikä kukaan oikein tiedä, mistä se on lähtöisin.

Tieteen näkökulmasta ei ole perusteita sille, että söisimme nukkuessamme kourallisen hämähäkkejä vuodessa. Tässä ovat syyt:

  • Hämähäkit oleskelevat yleensä verkossaan tai häiriöttömissä paikoissa, missä ne saavat saalistaa rauhassa.
  • Ihmisen ja hämähäkin kokoero on niin huomattava, että ihminen sen (kahdeksassa) silmässä vain sulautuu maisemaan eikä hämähäkki aktiivisesti etsi ihmistä.
  • Jos hämähäkki sattuisi joutumaan suuhusi, nukkumisäänet, kuorsaus ja muut liikkeet säikäyttäisivät sen todennäköisesti pois ennen kuin se ajautuisi mahalaukkuusi.
Hämähäkit kapuavat vuoteeseen

Hämähäkit ovat aktiivisimmillaan yöllä, mutta makuuhuoneessa ei ole sen enemmän hämähäkkejä kuin muissakaan huoneissa.

© Shutterstock

Kaiken kaikkiaan riski syödä vuodessa monta hämähäkkiä on häviävän pieni – ainakin nukkuessasi.

Sen sijaan ruokasi voi hyvinkin sisältää hyönteisiä ja hämähäkkieläimiä.

Syöt puoli kiloa hyönteisiä vuodessa

Joka ainoa vuosi syömme arviolta 0,5–1 kg hyönteisiä, jotka luonnostaan ovat ruoassamme. Ja pikku ötököistä ei helposti pääse eroon.

Kärpäsentoukkia, kirvoja ja punkkeja voi olla vihanneksissa tai hedelmissä, jotka mehuna päätyvät jääkaappiisi. Niitä ei voi välttää, jos vihanneksia ja hedelmiä ei ruiskuteta torjunta-aineilla tai käydä käsin huolellisesti läpi ennen ruoaksi jalostamista. Toinen tavoista on terveydelle haitallinen, toinen hyvin kallis.

Ruoan sisältämistä hyönteisistä ei kannata huolestua, sillä ne eivät aiheuta terveysriskiä.

Tosiasiassa hyönteislajeista jopa 1 900 ei ole vain syötäviä, vaan ne myös sisältävät runsaasti proteiineja sekä vitamiineja ja mineraaleja, kuten sinkkiä, rautaa ja A-vitamiinia.