Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mitä hämähäkki syö, jos ei ole tarjolla kärpäsiä?

Hämähäkit eivät ole nirsoja ravinnon suhteen, ja ne napsivat suuhunsa monenlaisia hyönteisiä ja muita hämähäkkilajeja. Toisaalta ne voivat olla syömättäkin.

Unsplash/MichaelPodger

Moni on siinä luulossa, että hämähäkit ja etenkin verkkoja tekevät lajit syövät enimmäkseen kärpäsiä. Luulo on väärä. Hämähäkeille maistuvat kaikki hyönteiset – pikku sääskistä isoihin perhosiin ja sudenkorentoihin.

On laskettu, että maailman hämähäkit pistelevät suihinsa vuodessa 400–800 miljoonaa tonnia hyönteisiä ja muita otuksia, jotka muuten voisivat verottaa peltoja ja muita viljelyksiä.

Lue tästä kaikki Suomessa elävistä hämähäkeistä

Vaaksiaishämähäkin pääasiallista ravintoa ovat muut hämähäkit. Se on Pohjoismaissa tulokaslaji, joka on tullut Etelä-Eurooopasta.

© Alex Hyde/Nature Picture Librar

Hämähäkki voi paastota viikkoja

Jotkin lajit ovat erikoistuneet syömään muita hämähäkkejä, vaikka myös hyönteiset kelpaavat. Näihin lajeihin kuuluu lähinnä sisätiloissa, kuten kellareissa ja varastoissa, asustava ohutjalkainen vaaksiaishämähäkki.

Sen ateriaksi voi päätyä myös oma lajitoveri. Vaaksiaishämähäkki on peräisin Etelä-Euroopasta, mutta siitä on tehty viime vuosina havaintoja Suomessakin.

Hämähäkit ovat sitkeähenkisiä, eivätkä ne heti hätkähdä, vaikka ne eivät saisi saalista lainkaan. Jotkin lajit voivat tulla toimeen ilman ravintoa viikkoja tai jopa kuukausia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota