Unsplash/MichaelPodger

Mitä hämähäkki syö, jos ei ole tarjolla kärpäsiä?

Hämähäkit eivät ole nirsoja ravinnon suhteen, ja ne napsivat suuhunsa monenlaisia hyönteisiä ja muita hämähäkkilajeja. Toisaalta ne voivat olla syömättäkin.

Moni on siinä luulossa, että hämähäkit ja etenkin verkkoja tekevät lajit syövät enimmäkseen kärpäsiä. Luulo on väärä. Hämähäkeille maistuvat kaikki hyönteiset – pikku sääskistä isoihin perhosiin ja sudenkorentoihin.

On laskettu, että maailman hämähäkit pistelevät suihinsa vuodessa 400–800 miljoonaa tonnia hyönteisiä ja muita otuksia, jotka muuten voisivat verottaa peltoja ja muita viljelyksiä.

Lue tästä kaikki Suomessa elävistä hämähäkeistä

Vaaksiaishämähäkin pääasiallista ravintoa ovat muut hämähäkit. Se on Pohjoismaissa tulokaslaji, joka on tullut Etelä-Eurooopasta.

© Alex Hyde/Nature Picture Librar

Hämähäkki voi paastota viikkoja

Jotkin lajit ovat erikoistuneet syömään muita hämähäkkejä, vaikka myös hyönteiset kelpaavat. Näihin lajeihin kuuluu lähinnä sisätiloissa, kuten kellareissa ja varastoissa, asustava ohutjalkainen vaaksiaishämähäkki.

Sen ateriaksi voi päätyä myös oma lajitoveri. Vaaksiaishämähäkki on peräisin Etelä-Euroopasta, mutta siitä on tehty viime vuosina havaintoja Suomessakin.

Hämähäkit ovat sitkeähenkisiä, eivätkä ne heti hätkähdä, vaikka ne eivät saisi saalista lainkaan. Jotkin lajit voivat tulla toimeen ilman ravintoa viikkoja tai jopa kuukausia.

Lue myös maailman myrkyllisimmistä hämähäkeistä.